Nemohli by si se mnou rozdělit důchod napůl třeba politici?

Vláda se ve svém snažení skutečně překonala. Manželé si mají své důchody odpříště dělit napůl, jelikož muži patrně hromadně před dosažením důchodu opouštějí své ženy, které pak třou bídu s nouzí. Jsem velice hladový po detailech. Pokud už teď je výpočet důchodu komplikovaný, tak teď bude ještě mnohem komplikovanější.

Zejména lidi, kteří za života absolvovali víc než jeden obřad, čekají zajímavé časy. Pokud se někdo dvakrát ožení a dvakrát rozvede, tak se jeho důchod bude zčásti vypočítávat z individuálního základu z dob, kdy žil sám, a částečně ze společného základu s první manželkou a částečně ze společného základu s druhou manželkou. Jen doufám, že příslušný formulář bude mít dost kolonek. Pokud bychom navíc třeba uvažovali situaci, kdy první manželka vydělávala výrazně méně než on, zatímco druhá výrazně víc než on, tak mu z toho ve výsledku může vylézt skutečně zajímavé číslo.

Má třeba vůbec smysl zavádět nějaký "společný důchod manželů" pro svazek, který vydržel třeba jen jeden rok? Aby tohle mělo nějaký efekt, tak by spolu pár musel žít skutečně významnou dobu, třeba 10 let. Jenže dávat do zákona nějakou lhůtu by vyznělo dost komicky. Kromě toho by to bylo diskriminační.

Navíc pokud argumentujeme rozvody, bude se brát nějaký ohled na to, kdo žádost o rozvod podal a proč? Pokud se jeden z partnerů rozhodne manželství ukončit, měl by mít právo, aby mu ten druhý ještě dorovnával důchod? Na jedné straně tu samozřejmě máme důvody jako je nevěra nebo domácí násilí, ale co v případě, pokud "chudší" partner opustí manželství dobrovolně, jelikož si našel jinou/jiného? Nebyl by to důvod, aby mu "bohatší" expartner nemusel ještě doplácet na důchod?

Vskutku si nedovedu představit, že by nějaký úřad mohl všechno tohle zkoumat a zanášet tak do systému další proměnné. Život je příliš pestrý, aby se dal vtěsnat do nějakých tabulek. Jenže tím se zároveň odhalily slabiny podobných plošných opatření. Místo aby stát řešil problémy adresně, zavede "sjednocené" důchody všem bez rodílu. Něco jiného je dlouholetá strážkyně rodinného krbu, která svůj profesní život obětovala svému manželovi, jenž si pak jednoho dne našel mladší, a neco jiného je zase exmanželka bohatého podnikatele, která při rozvodu dostala polovinu jeho nadité šrajtofle. Ta první pomoc potřebuje, ta druhá nikoliv.

Místopředseda Lidovců Bartošek přišel s ještě pozoruhodnějším výrokem, že by podobná pravidla měla platit i pro "volnější vztahy". Nějak si lámu hlavu, co myslí pojmem volnější vztah. Mám tomu rozumět tak, že lidi co spolu žijí na hromádce, se budou muset taky někde registrovat? Když pozvu holku do kina a rande se nám vydaří, máme se pak zastavit někde na matrice, aby nám začali počítat společně důchod? Budu mít snad nějakou povinnost se registrovat, když se k někomu nastěhuju? Nebo to bude čistě na bázi dobrovolnosti? Mám ale takovou obavu, že lidé, kteří se nehrnou k oltáři, se nepohrnou ani na ČSSZ...

Pokud by politici chtěli ženám v důchodech pomoct, tak by měli především zrušit dnešní stav, kdy se ženám za mateřskou dovolenou počítá příjmová nula. To jim v konečném důsledku může srazit důchody až o tisíce korun. Přitom by stačilo vzít průměr třeba za období pět let před mateřskou a ten použít jakožto "příjem" pro dobu trvání mateřské. Bylo by to jednodušší, než když si budeme všichni se všemi půlit důchody.

Pokud jde o rovnost, tak si myslím, že je do nebevolající, jak velké rozdíly v důchodech panují mezi politiky a ostatními občany. Proto bych navrhl následující opatření - každý občan by si po dosažení plnoletosti zvolil nějakého politika, který by si s ním rozpůlil důchod. K vašemu příjmu by se prostě připočetl příjem příslušného politika a z toho by se vypočítal váš důchod. K politikovu příjmu by se pak připočítal průměr příjmů těch občanů, kteří si ho vybrali, a z toho by se vypočítal jeho důchod. Toto opatření by jednak pomohlo 99% občanů, jednak by politici mohli konečně dokázat, že to se službou veřejnosti myslí vážně...

Autor: Oldřich Mazal | pátek 4.7.2014 10:08 | karma článku: 37,03 | přečteno: 1820x