Nad Hradem zavlály rudé trenýrky - a Ovčáček už vidí "fašismus"!

Rudé trencle nad Hradem vyvolaly pořádné vášně, jako kdyby hoši ze Ztohoven chtěli provést státní převrat. Ovčáček si rovnou přisadil výrokem o "fašizující se pražské kavárně". Možná by to chtělo dát si na chvíli studený obklad.

Opravdu si nemyslím, že výměna vlajky za trenýrky nějak podkopala naši demokracii. Ostatně celá akce nebyla namířena proti vlajce jako takové, ale vůči tomu, kdo si ji vyvěšuje. Sice je na ní napsáno "Pravda vítězí", ale pokud jsou prezidentovými muži osobnosti typu Mynáře, Ovčáčka nebo Nejedlého, tak očividně pravda zatím neuhrála ani remízu. To se ale potom těžko hájí vážnost úřadu.

Na druhou stranu pokud hochům vlajka uletěla, tak je zcela na místě, aby ji zaplatili. Recese je jedna věc, ale ničení majetku jiná. Dělat z toho ale zločin proti státu je nesmysl. Zeman s urážením oponentů problém nemá, takže proč by měl být sám před urážkami chráněn? Prezident je politik jako každý jiný, takže nevím, proč by se k němu mělo přistupovat jinak než k ostatním politikům. Premiér je "nejmocnějším mužem" ve státě, ale navážet se do něj může kdokoliv.

Kupodivu k prezidentovi stále přistupujeme zcela v duchu monarchistické tradice. Sice si stále stěžujeme, jak se politici vyvyšují nad občany, ale prezident je pro nás stále něco jako svatý na nebesích. Že reprezentuje stát? To přece premiér a ministři taky, přesto jsou úplně normálně kritizovatelní a nikdo se tomu nediví. Bohužel samotná funkce nikomu skutečnou vážnost negarantuje. A pokud někdo chce "majestát", musí podle toho také vystupovat. Nedovedu si představit, že by britská královna mluvila vulgárně v rádiu.

Celému kabaretu pak nasadil korunu Ovčáček se svým výrokem o "fašizující se kavárně". Krásná ukázka toho, jak vyprázdněné slovo dnes "fašista" je. Fašismus byl militaristickou, nacionalistickou a kolektivistickou ideologií, která kladla důraz na silný stát pod vedením silného vůdce. Opravdu nevím, co z toho skupinka Ztohoven splňuje. Slovo "fašista" se ovšem skvěle hodí, pokud potřebujete někomu udělit nějakou zvučnou nálepku. Co na tom, že tím dané slovo ztrácí jakýkoli význam...

Nicméně i když byly vlající trenýrky samy o sobě banalitou, přesto poukázaly na cosi vážného - jelikož ostrahu Hradu zastihly vyloženě v nedbalkách. Jak je vidět, stačilo se přestrojit za kominíka, a klidně jste mohli umístit na Hrad třeba bombu. Je štěstí, že naší politické tradici je bližší "atentát" na politikovou vážnost než na jeho život. Možná je proto ochrana politiků u nás poněkud laxní.

Když se to vezme kolem a kolem, měl by být Zeman recesistům vlastně vděčný. Díky nim bude teď snad i lépe chráněn. A to i v dobách, kdy nějaké vlající spodky budou už dávno zapomenuty...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Mazal | úterý 22.9.2015 16:03 | karma článku: 26,85 | přečteno: 843x