"Na svou čest STBáka prohlašuji, že se mnou Bureš spolupracoval nevědomě!"

Tak jsme se konečně dočkali - slovenský odvolací soud potvrdil, že bude místo stohu dokumentů věřit výpovědím dvou bývalých agentů, které si Babiš k soudu přivedl, aby svědčili v jeho prospěch. Přece STBáci by nikdy nelhali...

Žádné překvapení to ale není, u nás soudy taky očistí prakticky každého. A "nevědomá spolupráce" - to je přímo Svatý grál výmluv. Takový "Falmer" Filip a "Kato" Kavan by mohli vyprávět. Nakonec soudy možná dojdou k závěru, že celá STB byl vlastně jen výmysl, něco jako Polednice. Pokud jde o minulou éru, je naše justice bezzubá. Grebeníček starší se soudu úspěšně vyhýbal až do své smrti, ani bývalý bachař (a později poslanec) Vondruška, ve vězení neskončil.

Jediný okamžik, který by snad stál za zmínku, je odsouzení bývalé prokurátorky Brožové-Polednové, ale symbolický rozsudek nad stařenkou jen těžko představuje nějaké razantní vyrovnání se s minulostí. Že tedy bude "očištěn" i Babiš, jehož svazek byl naštěstí pro něj skartován, může překvapit jen málokoho. S jedním agentem spolupracoval v bezvědomí a druhý dal zase soudu čestné estébácké, že si celou horu dokumentů vymyslel. A je hotovo.

Problém je, že my nepotřebujeme vidět Babišův vázací akt, úplně stačí sledovat, jak se chová dnes. Nedávno se vytasil před poslancem Šinclem s jakousi složkou, jejíž obsah ho měl trochu postrašit, aby nekladl Babišovi nepříjemné otázky kvůli zákonu o pojišťovnách. I kdyby v ní byly jen výtahy z novin, jak Babiš tvrdil, i tak to hovoří samo za sebe.

Jedním z klíčových lidí ve vedení ANO je pak jistá Radmila Kleslová, rovněž s STBáckou minulostí. Tato dáma se prozměnu předevčírem proslavila nálezem Peroutkova článku "Hitler je gentleman", přičemž ale ve své touze zalíbit se na Hradě skočila na špek novinářům, jelikož článek byl pochopitelně podvrh. Dokonce i Ovčáček to poznal, a to už je co říct! Na druhou stranu můžeme celkem v klidu poznamenat, že Babišova rozvědka má zatím co zlepšovat.

Ale v každém případě si pamatujte, že Babiš nikdy s STB ani v nejmenším nespolupracoval! Ostatně o existenci nějaké STB nejspíš vůbec nevěděl.

Soudně očištěný a vymydlený ministr financí teď bude moci hrdě vypnout hruď a konečně bude mít pokoj od své minulosti. O to více se bude moci věnovat problémům současným - například puči, který provedla část ANO v Ústí, nebo svržení primátora Českých Budějovic, jemuž rovněž asistovali někteří členové jeho strany. ANO očividně maká i na komunální úrovni o sto šest...

Autor: Oldřich Mazal | středa 1.7.2015 16:04 | karma článku: 33,12 | přečteno: 1163x