Na Majdanu už zase plane "oheň revoluce"...

Kyjevem se už opět nese dým z hořících pneumatik, vzduchem létají zápalné lahve a těžkooděnci se perou s protestujícím davem. Jen to rozdělení úloh se poněkud změnilo. Teď je to Kličko, kdo dal pokyn vyklidit Majdan. Radikálové se mu při střetu s Janukovyčem hodili, ale teď už je patrně nepotřebuje. Je načase "zjednat pořádek", samozřejmě v rámci ochrany vzorové demokracie...

Když Kličko usedl do vytouženého starostenského křesla, asi netušil, jaká fuška ho čeká. Musí teď doufat, aby EU začala co nejdřív Ukrajině přeposílat plyn a zima si letos dala na čas. Déletrvající lekce v otužování by Kyjevané mohli nést velmi nelibě. Mohli by dokonce začít pochybovat, že si nová vláda dokáže se situací poradit... A teď má ještě na krku protesty "barikádníků", kteří si odmítají jen tak sbalit stany a odejít. I kdyby tentokrát na Majdanu neumírali lidé, dobré PR si fotkami jak z válečné zóny rozhodně neudělá.

Že "hrdinové revoluce" to spolu už příliš dlouho svorně nepotáhnou ukázala ostatně už nedávná Jaceňukova demise. Vyvolal ji rozklad vládní koalice, ze které vystoupil Kličkův UDAR a Ťahnybokova Svoboda. Nějakou dobu to vypadalo, že celá Ukrajinská politické reprezentace skončí v totálním chaosu. Vše se ale nakonec v "dobré" obrátilo, prezident Porošenko hezky poprosil Jaceňuka, aby zůstal, a parlament pak "zrušil" jeho demisi a schválil mu předtím odmítnuté zákony. Můžeme uzavírat sázky, jak dlouho jim to vydrží.

Chonická politické krize na Ukrajině je v plném proudu a konec není v dohledu. O krizi ekonomické škoda hovořit. Představitelé jednotlivých frakcí si začínají poměřovat svaly a jejich jednota je dávno minulostí. Nad vodou bude Ukrajinu držet jen finanční pomoc EU a MMF, což je ale sotva lék na všechny nemoci. Momentální střety na Majdanu ukazují, že symptomy se nepřestávají zhoršovat. I když to teď Kličko úspěšně vyklidí, nikdo mu nedá záruku, že se mu tam ozbrojení protestující brzy nesejdou znovu. Zejména bude-li tuhá zima.

Ne nadarmo se říká - kdo čím zachází, tím také schází...

Autor: Oldřich Mazal | pátek 8.8.2014 10:11 | karma článku: 29,62 | přečteno: 997x