My v ČSSD nejsme žádní Eurohujeři, ale ten Fiskální pakt bereme

O neexistenci Eurohujerů nás ujistil sám oranžový lídr Jan Keller. Ovšem Bohuslav Sobotka by se rád konečně smočil v hlavním proudu evropské integrace, a k tomu je podpis Fiskálního paktu jako stvořený. EU konečně uvidí, že naše srdce bijí pro sjednocenou Evropu. 

V jednom je ovšem třeba "ocenit" Sobotkovu fikanost - z Fiskálního paktu totiž umně vypreparuje ty části, které by nás zavazovaly k úsporné politice. Takže politicky se k celé myšlence směle přihlásíme, ale šetrnost budeme muset zavést až v okamžiku, kdy začneme platit Eurem. Což v tomto volebním období určitě nehrozí. Sobotka se konečně stane "dobrým Evropanem", aniž by si jakkoliv svazoval ruce.

Že náš podpis bude čistě symbolickým aktem, může těžko překvapit. Babiš už před nějakou dobou vyhlásil, že náš letošní schodek bude hezky zaokrouhlených 100 miliard. Pokud by pro nás začal pakt platit už teď, tak by vláda musela v roce 2015 hospodařit se sekerou 56 mld, a v roce 2016 dokonce "jen" 45 mld. To jsou naprosto nedosažitelná čísla. Pokud by se vláda na něco takového chtěla dostat, tak snad půjdeme odprosit i Kalouska...

Jak by ovšem vláda vůbec mohla pomýšlet na zavedení dluhové brzdy, když ČSSD před volbami házela lidem sliby jako konfety? Čeká nás zvyšování důchodů, Chládek zase plánuje přidat učitelům, přidat je třeba také policistům, Stropnický bude určitě chtít nějaké peníze i pro armádu... Ještě jsem nezažil situaci, kdy by nějaký ministr šel na vládu s tím, že by pro svoje ministerstvo nechtěl víc peněz. Vydolovat víc peněz je ostatně jednou z hlavních funkcí ministra, jak by jistě potvrdil sir Humphrey. A nezapomínejme na dvě miliardy, které potřebuje ministr zdravotnictví nalít do nemocnic, jelikož jsme si populisticky zrušili poplatky a teď se s překvapením zjistilo, že tam ty peníze chybějí.

Přijetí Fiskálního paktu má Sobotkovi zajistit místo mezi evropskými státníky. Bude moci jezdit na summity a fotit se tam s důležitými lidmi. To je pointa celé dektektivky. Účelem ale rozhodně není, aby se vláda skutečně k něčemu zavázala. Ještě tak muset šetřit, kdo to kdy viděl...

Ještě větší hvězdou než Sobotka by ale mohl být náš ctihodný ministr zahraničí Zaorálek, který se již před nějakou dobou blýskl výrokem, že pro nás nevidí jinou alternativu než Euro. Korunu už patrně mezitím zrušili. Ale když jsem se díval dneska do peněženky, ještě pořád jsem tam nějaké našel, a řekl bych, že budou platit i v době, kdy Zaorálek už nebude ministrem.

Jinak je zároveň velmi dobrý ve sborovém zpěvu, jelikož ihned po vypuknutí ukrajinské krize začal pronášet naprosto stejně bezobsažné a nicneříkající prohlášení, jako všichni ostatní evropští činovníci. Je jasné, že Zaorálek do té Evropy přirozeně zapadl. A také je to důkaz, že i na ministerstvu zahraničí občas i kozel zahradničí.

Autor: Oldřich Mazal | středa 9.4.2014 16:35 | karma článku: 27,01 | přečteno: 620x