Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J42a56n 45R27á48ž

15. 8. 2014 16:41

Zásadní chybou Vašeho vnímání Havla je, že si myslíte, že chtěl budovat kapitalismus. Cituji: Jestli si někdo myslí, ze chceme budovat kapitalismus, hluboce se mýlí. Slibuji, v že u nás nebudou žádní nezaměstnaní". Havel byl příznivec "třetí cesty socialismu", jak mu ji nastínili Dienstbier, Jičínský,Šabata, Uhl a Hájek v disentu.

Jako další chybou Havlaa bylo, ze věřil jen některým, zdůrazňuji jen některým (!), disidentům a paní Olze. Nikomu jinému. O čemž NY mohl prohovořit, kdyby žil, Jiří Křižan, který s ním měl ostre spory ohledně budoucnosti komunistů. Proto neslyšel mnohá varování a dopouštěl se tak mnoha omylů, kterými hluboce poškodil nš vývoj po roce 1989

P.S. To, ze někdo připomíná zásadní charakterové i politické chyby Havla neznamená, ze na něj plive. Havel není a i v zájmu jeho památky, nesmí být vyňat z možnosti být i tvrdě kritizován, i když on sam kritiku své osoby velice nesnášel, jako každá sebestředná silná osobnost.

1 0
možnosti
MD

Mluvite pry o zivote v jezere a pri tom vidite a popisujete jen odlesky hladiny a sem tam skakajici rybku. Spousta jinych lidi na, rozdil od vas, ponorila hlavu pod hladinu, spouste lidi tu hlavu pod vodu nastrcila realita vsednich dni a vsichni uvideli spoustu dalsich veci.

1 0
možnosti
ZK

Z14d83e79n23a 91K88o35č83í

15. 8. 2014 6:59

Víte, že i na Stalina se mohlo plivnout až dlouho po jeho smrti. 

Někteří plivou dodnes a jiní jej stále neskonale obdivují. Tak to v životě chodí

0 0
možnosti
PP

P38e74t64r 87P97á33l79k43a

15. 8. 2014 10:02

pokud porovnáváte Havla se Stalinem, jste dost nechutná. Můžete Havla nesnášet, ale neporovnávejte ho s masovým vrahem.

Havla navíc kritizoval za jeho života kdekdo, opravdu to nebylo zakázané ani divné. Pokud jste s jeho kritikou čekala, až bude po smrti, přičítejte to vlastní zbabělosti, ne tomu, co se mohlo nebo nemohlo.

1 1
možnosti
Foto

Tak to není. S Havlem byl problém především v tom, že něco jiného hlásal a něco jiného dělal. On to byl, kdo lidi navnadil, že od revoluce už to bude jen procházka růžovým sadem a když se ukázalo, že to tak nebude, tak začal vyprávět o blbé náladě. Začal se trefovat do Čechů a do jejich "malosti". Začal hlásat prázdná hesla o pravdě a lásce a podobné hlouposti. Protože upřímně heslo pravda a láska zvítězí je skutečně jen prázdné heslo a výkřik do tmy, protože reálně žádná jednotná pravda není a s láskou je to ještě horší. Takže se to nedá ani obhájit ani vyvrátit a co hůř, Havel to hlásal, protože tohle věděl. A v neposlední řadě rozhodně nebyl naivní a zmítaný událostmi kolem, protože pokud šlo o jeho osobní zájmy, byl schopen tvrdě jednat a prosadit, co potřeboval. Jeho pracně budovaná imidž trumbery mnohým vyrazila dech, když s ním jednali a zjistili, že takový vůbec není. Není třeba na něj plivat, přesto jeho konání bylo spíše medvědí službou nám všem. Dnes už není důvod si ho glorifikovat, a když reálně zhodnotíme jeho přínos společnosti, zjistíme, že je nulový, že se vlastně jen svezl na vlně porevolučního nadšení a co hůř, svezl se na té vlně zcela cíleně, protože věděl, že mu to přinese užitek.

8 1
možnosti
ZK

Z92d28e21n27a 20K50o66č20í

15. 8. 2014 7:01

Ne že byste neměla pravdu, ale asi to od většiny blogerů schytáte ;-(

0 0
možnosti
MK

R^ Dobrý článek. Dovolím si doplnit: rozdělíme-li zásluhy o stát na zahraniční a domácí, jsou ty zahraniční bez konkurence. S heslem "Havel" se pronikalo do světa o hodně snadněji (včetně nezapomenutelného projevu v americkém senátu). Doma chtěl být nepolitický, ale jak sám přiznal v soukromém rozhovoru, jeho největší chybou bylo, že pustil k veslu toho stále se nabízejícího se individua  ve "frckaném" sáčku, se kterým doživotně pak bojoval. Klaus na výtku od mnohých, že nezajistil finanční trhy odpověděl chvástáním, jak ekonomové  předběhli právníky. Jak to dopadlo všichni víme a v tento okamžik Havel váhal, zda jít do otevřeného střetu.

Plivající se převážně rekrutují z řad klausovců a částečně z těch vzpomínajících, jak bylo VŠE dobré.

1 1
možnosti
MK

P.S.

Nutno také brát v úvahu, že se na post presidenta vůbec nedral a musel být silně "masírován", aby to vzal.

1 1
možnosti
MM

Souhlas a karma. Jen bych k tomu přidal pojmenování letiště - to také vzbudilo hodně negativních vášní (sakra, proč vlastně?).

2 0
možnosti
Foto

Spakujte si svého Václava Havla i s letištěm a dejte už konečně pokoj. Stačí že jsme ho museli snášet ve funkci 14 let, ačkoli jeho podmínkou, když funkci přebíral bylo, že to bude dělat jen do svobodných voleb. Ty přišly sice poněkud později než jsme doufali, dky však za ně !!R^

1 6
možnosti
JR

J67a61r12a 86R62a23n27k

15. 8. 2014 1:37

Strycku Joe aka Macek, na Vas uz koukame asi 3. rok a premyslime, jestli Vam ten kolotoc nemame koupit;-O

1 0
možnosti

Naprosto souhlasím, pro mě jako pro vlastence je Havel hrdina stejně jako všichni kteří se zasloužili o demokracii, teda pokud tomu tak můžeme říkat, tak i těch kteří se zasloužili za vznik ČSR tedy i TGM.

Bohužel to je to co umíme, uvěřit slibům a poté zklamáni nadávat co všechno udělali špatně. Je to totiž to nejjednoduší, svalit vinu na někoho jiného.

K těm socialistickým časům. Jsou tu stále lidé kteří chtějí tento čas zpět, neboť všichni měli práci atd. ale většinou už nevidí ten zbytek. Bohužel jsem se setkal i na pozitivní reakce a komentáře socializmu, nejhorší na tom je že od mladých lidí. Tedy několika mých spolužáků, kteří si nasadili ''růžové brýle'' a tento režim by chtěli znovu prosadit, aniž by opět viděly zvěrstva kterých se režim dopustil.

Ode mne máte R^ a karmu k tomu;-)

7 0
možnosti

Ještě bych dodal, ve většině zemích byl komunismus jako politická idea zakázán, tedy pokud se nemílím. Akorát tady v čechách zůstal ''nezakázaný''

3 0
možnosti
Foto

Nejen za poslední větu Vašeho článku karma. Havla jsem moc nemusel, ale vážil jsem si jej a uznával. A také nezapomenu na tu euforii všech kolem, když se stal poprvé prezidentem.

4 0
možnosti
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.