Ministr Jurečka nám dává lekce z ekonomického oportunismu

Pokud prý Brusel nenasype zemědělcům peníze, může zakázat dovoz "příliš levných" potravin do země. Originální idea. Volný trh je jeden z mála benefitů, které nám EU poskytuje - tak proč ho nerozbít! Nebo si snad ministr myslí, že by takový krok zůstal bez odpovědi? Chce snad Jurečka, aby si státy EU začaly ještě dávat sankce navzájem? Pokud ano, tak asi spadl z jahody...

Někteří diskutující ihned začali opět brojit proti dotační mánii EU, která pokřivuje trh. Problém je, že o boj s unijní dotační mašinérií Jurečkovi vůbec nejde. On naopak bojuje za dotaci - přesněji řečeno za jakousi jednorázovou finanční injekci z Bruselu. Polákům teď kvůli sankcím zbude hodně potravin, takže by jejich cena šla dolů. Tomu je třeba zabránit. Ideální by dle jeho názoru bylo, kdyby Brusel sáhnul do šrajtofle a zaplatil potravinářům, aby ty výrobky vyvezli nebo zničili, ale hlavně aby se nedostaly na unijní trh.

Samozřejmě to zaplatíme dvakrát my všichni - jednou jako plátci daní, podruhé jako spotřebitelé. Dotační politika EU tím ale zůstane zcela nedotčena. Jurečka rozhodně nehovořil o tom, že by zakázal dovoz všech dotovaných potravin. To by se rovnalo vyhlášení faktické celní války, což by pro naši exportní ekonomiku bylo zničující.

Jeho vkaz je jen jakýmsi bububu směrem na Brusel, jež znamená "koukejte nám dát kompenzace, jinak nehrajem". Na svobodném trhu je cena výrobků určovaná nabídkou a poptávkou. Nikoliv v EU. Tady je určovaná výší dotace. A Jurečka jde se svou iniciativou přesně tímto směrem - žádá dotaci, jejímž úkolem je obejít nabídku a potávku a regulovat, kolik smí co stát. Nedejbože, aby bylo něco "příliš levné"! A co je příliš levné - o tom rozhoduje pan ministr. Co takhle rovnou zakázat celý dovoz z Asie? To je cenový dumping jak vyšitý...

Nevím, jestli Jurečka své výhrůžky omezením volného trhu myslí vážně, ale někdo by mu měl hodně rychle vysvětlit, co by následovalo, kdyby je hodlal realizovat. Společný trh může fungovat jen tehdy, když jeden nehodlá zavádět nefér opatření k poškozování ostatních. Jinak je totiž celá idea zbytečná a všichni se můžeme vrátit k hraničním přechodům a clům.

"A Humphrey, bude to populární opatření?"

"Jistě, pane ministře..."

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Mazal | úterý 2.9.2014 9:12 | karma článku: 12,64 | přečteno: 384x