Kolik nás bude stát Ukrajina? Prozatím 20 miliard

Ohně revoluce dohořely a náhle se zjistilo, že Ukrajina balancuje na hraně bankrotu. Je tedy třeba dostat ji zpět do kondice. Do kloubouku je pro začátek třeba vybrat nějakých 35 miliard eur, na což se společnou rukou složí EU a MMF. Zavést někde demokracii totiž není levná záležitost.

Je fantastické, jak rychle EU de facto uznala ukrajinskou vládu, ačkoliv se ještě vůbec neví, jaká bude. Kupodivu k původní asociační dohodě nabízeli Janukovyčovi jen drobné. Jakmile ale vyhráli správní hoši, tak peníze nejsou problém. A těch 20 miliard je spíš jen záloha, protože jestli Rusko začne Ukrajinu ekonomicky dusit, tak ji bude muset EU držet na finančních kapačkách ještě dost dlouho.

Jak to s tou demokracií opozice myslí, se dozvíme zanedlouho. Při prvních volbách. Pak uvidíme, jestli "vláda národního smíření" není spíš vládou národního rozdělení. Revoluce sice Janukovyče smetla, ale je otázka, jestli nezačne požírat vlastní děti. Lid na náměstí bude požadovat rychlá řešení, ale co když to nová vláda čelící ekonomickému rozvratu nedokáže? Svrhne lid také ji?

EU bude muset sáhnout hodně hluboko do kasičky, aby ji udržela nad vodou. A je jasné, že ty půjčené peníze se stejně jako v případě Řecka nikdy nevrátí. Nová vláda se zkrátka bude muset pokusit uhrát nějakou rozumnou dohodu s Ruskem, jinak se vlastně stane na Unii zcela závislou. Nová asociační dohoda bude zřejmě brzy připravená k podpisu a opravdu by mě zajímalo, co v ní bude. Nadělí teď "demokratické" Ukrajině EU lepší podmínky, než byly v té předchozí?

Jestli Janukovyč, nebo kdokoli jiný, nařídil střelbu do neozbrojených civilistů, pak plným právem patří před soud. Otázkou je, bude-li to soud skutečně nestranný a bude-li se namáhat s nějakým dokazováním. Mám o tom své pochybnosti. Lid na Majdanu už rozsudek vyřkl, jakýkoli soud by si težko dovolil říct něco jiného. Stejně tak si nemyslím, že by byl někdo z druhé strany stíhán za útoky na policii a ničení majetku. To spraví jedna dobře mířená amnestie.

V životě pochopitelně nelze všechno poměřovat penězi, zejména ne lidské životy. Nemohu se ale nezeptat, jestli opozici stálo za to svrhnout jednoho autoritativního vládce za cenu hrozícího kolapsu země, ať už do tohoto stavu dospěli vědomě či ne. Ukrajinu totiž tato revoluce vyjde velmi draho. A nás taky.

Autor: Oldřich Mazal | úterý 25.2.2014 10:21 | karma článku: 41,18 | přečteno: 6207x