Kam vyrazí ruská armáda na dovolenou příští léto?

Letoviska na Krymu zejí prázdnotou a teď už víme proč - davy ruských turistů totiž letos vyrazily na východní Ukrajinu. Celé oddíly ruské armády vyrazily na dovolené a rozhodly se ji strávit pořádnou adrenalinovou zábavou. Kdo by řekl, že důležitým turistickým letoviskem bude jakési hnízdo zvané Novoazovsk? Ale ruským dovolenkářům se údajně na východě Ukrajiny tak zalíbilo, že si patrně své pobyty ještě prodlouží. Někteří možná zůstanou i natrvalo...

Jde to hezky krok za krokem. Nejdřív se separatisté pochlubí, že jim na pomoc přišlo tisíc bojovníků, kteří se připravovali v Rusku. Po nějaké době na Ukrajině odchytí partu "zbloudilých" výsadkářů, kteří asi měli nějaké trable s kompasem. A teď už "předseda vlády" Zacharčenko přímo vypálil, že v řadách rebelů bojují ruští vojáci, kteří zřejmě nemají o dovolené nic lepšího na práci, než zase pořádat vojenské cvičení. Ovšem s ostrými.

Zacharčenko přiznal zatím 3-4 tisíce Rusů, možná ta čísla zveličil, aby to vypadalo, že za ním stojí velká armáda, ale těžko mi někdo bude namlouvat, že by tolik vojáků mohlo jen tak odjet ve svém volnu válčit do jiné země. Pokud Rusko - jak samo tvrdí - na Ukrajině nijak nezasahuje, nemohlo by něco takového nechat jen tak. Nezdá se mi ale, že by vlastním občanům nějak bránilo trávit volno ve válečné zóně.

A pamatujte - na Krymu také nebyli žádní ruští vojáci...

Neobviňujte mě laskavě, že šířím propagandu Kyjeva, s kritikou Porošenka a spol. jsem nikdy problémy neměl. Ale nevidím důvod, proč bych měl tleskat Rusku za to, jak na Ukrajině jedná. Necítím potřebu Putinovi lichotit, omlouvat ho, nebo ho dokone vyzývat, aby konečně vytáhl na Kyjev a vymetl odtamtud ty "fašisty". Pokud Rusko skrytě drží rebely nad vodou, prodlužuje tím válku a bere tím na sebe spoluzodpovědnost za civilní oběti. Nebýt podpory Ruska, tak se možná žádná ozbrojená vzpoura na východě nekonala a Ukrajina si mohla válku ušetřit.

Už víceméně otevřeným vojenským vystoupením na Ukrajině dosáhne Putin jediného - totiž že se mu NATO zakope přímo na hranici. Pobaltské státy budou žádat větší ochranu, Polsko může uvažovat o vojenských základnách, Ukrajina bude prosit v podstatě o cokoli. Pokud bude situace eskalovat, NATO se začne vojensky posouvat na východ. Opravdu tohle Putin chce?

Nepřipojím se k těm, kteří prorokují třetí světovou válku. Něco takového opravdu není na pořadu dne. NATO kvůli Ukrajině do pole nepotáhne. Co ale hrozí je nárůst latentní nevraživosti mezi Západem a Ruskem. Útlum obchodu Rusko sotva posílí a už teď se potýká s odlivem zahraničních investic. Krym v podstatě ztratil celou turistickou sezónu. Stojí ten kus východní Ukrajiny Rusku za to?

Tohle by totiž mohla být ta nejdražší hromadná dovolená v historii... 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Mazal | pátek 29.8.2014 8:50 | karma článku: 21,76 | přečteno: 525x