Jedna Marksová-Tominová bohatě stačí, ale jestli jich bude 40%...

Po zvýšení podílu Romů ve státní správě začne ČSSD rokovat o kvótách pro ženy na volebních kandidátkách. Inu pokud hodlají zavařit jen sami sobě, nemuselo by mě to ani zajímat, ale zároveň takovéto snahy ukazují bídný stav, ve kterém se oranžoví nacházejí.

ČSSD si už jednu kvótu sama nadělila a výsledkem byla nejedna fraška. Na sjezdu v roce 2009 se pokoušela obsadit povinnou místopředsedkyni, průběh i výsledek té volby byl dosti tristní. Strana byla dokonce několik měsíců bez místopředsedkyně, jelikož se dlouho nedařilo nikoho zvolit. Paroubek odkudsi vytáhl jakousi Alenu Borůvkovou, do té doby naprosto neznámou političku, která nakonec neuspěla, přestože byla jedinou kadidátkou. Ale byla to pohledná blondýna, takže bývala mohla dobře nahradit Kateřinu Brožovou, která Paroubkovi zavčas utekla z kandidáty. O několik let později jsme zase byli svědky strhujícího zápasu v rámci tandemu Benešová-Gajdůšková. Člověk se až diví, že to vůbec mají zapotřebí.

Pokud projde 40%, pak budou muset v první řadě řešit, kde vzít tolik političek. Pokud možno kompetentních političek. Zejména druhá podmínka bude asi dost obtížná - pokud přihlédnu k tomu, jak úžasně "kompetentní" jsou jejich mužští politici. Daná kvóta se může velice snadno změnit v trpěnou formalitu. Když jsme si to jednou odsouhlasili, tak tam ty ženy někam dát musíme, ber kde ber...

Kromě toho na kandidátkách hraje roli taky "poziční efekt". Ono žen tam klidně může být 40%, ale jestli zůstanou viset na chvostu, tak jim to stejně houby pomůže. Pokud by silná dvojka Sobotka-Marksová Tominová nenechali odhlasovat, že se muži a ženy musejí rovnoměrně střídat. Ještě ovšem zbývá vyřešit, jak si poradit s kroužkováním. Co když hloupí voliči dají mužům víc kroužků než ženám? Jak to genderově vyvážit? Mám to - kroužky se typově rozdělí. Volič dostane dva různé kroužky - jeden se šipkou nahoru a druhý s křížkem dolů...

Nejvíc mě na tom ale fascinuje jedna věc - ČSSD se zavedením kvót snaží navodit dojem strany bojující za práva žen. Jenže samotné opatření je ve skutečnosti přiznáním opaku. Strana tím vlastně říká "jsme sexisti, dobrovolně si tam ty ženy nedáme, takže si to musíme nařídit". Podobné opatření je vlastně jakýmsi zoufalým pokusem donutit krajské organizace, aby konečně nějaké ženy na kandidátky pustily. Smutné vysvědčení pro stranu, která stále hlásá rovné příležitosti. Ostatně Sobotka se s počtem ministryň za svou stranu vyloženě rozšoupnul. Muset tam mít 40%, co by si počal?

Na závěr, nežli budu nařčen z mysogynie nebo podobného provinění, bych rád zdůraznil jednu věc. Nikdy jsem nezkoumal, jestli do politiky kandiduje muž nebo žena, zajímá mě jen to, co dotyčný/dotyčná v politice koná. Žádné kvóty, pro ženy ani pro muže, nám kvalitní politiky nezajistí. Pokud v politice budou strašit lidé jako Sobotka, Mládek, Vaňhová nebo Marksová-Tominová, tak se nic k lepšímu nezmění. A je úplně jedno, kolik procent z nich jsou muži a kolik ženy.

Autor: Oldřich Mazal | pondělí 9.6.2014 10:24 | karma článku: 33,95 | přečteno: 1465x