Hradní komediant Ovčáček opět nezklamal

Zemanův výrok o "vegetariánech a abstinentech" mě nejdřív nechal celkem chladným. Považoval jsem to jen za další z mnoha Zemanových pokusů o vtip, který nestojí za nějakou reakci. Ale důmyslné "vysvětlení" hradního mluvky Ovčáčka prostě nemá chybu. Prezident prý svůj výrok adresoval Hitlerovi, který byl přece vegetarián a abstinent... Nevím, jestli Ovčáčka prostě už nic lepšího nenapadlo, nebo jestli se domnívá, že občané mají IQ mloka.

Rozebírat nesmyslnost tohoto vysvětlení není třeba. Jakou logiku by asi mělo, aby Zeman na setkání s vinaři přál smrt Hitlerovi? Přitom stačilo napsat, že prezident svůj výrok vyřkl v nadsázce a vegetariánům ani abstinentům žádnou újmu nepřeje. Byl to zkrátka jen nevydařený pokus o vtip. Ale to ne, to by totiž znamenalo přiznat chybu. A to nejde, takže si radši vymyslíme nějaké absurdity o Hitlerovi...

Je pravda, že trénink z Haló novin a Blesku se teď Ovčákovi vyplácí. Tam musí být člověk schopen splácat dohromady jakékoli hlouposti na počkání. Jen nevím, jestli je důvod k radosti, že tiskové oddělení Hradu nyní kleslo na tuto úroveň.

Četba evidentně Ovčáčkovi také příliš nejde, jelikož zatím zdolal neuvěřitelných 10 Peroutkových článků. Prý to není soutěž v rychlosti ale v důkladnosti. Inu, asi skutečně potřebuje důkladně číst větu po větě, dokud neobjeví nějakou, která by se dala dobře vytrhnout z kontextu a prezentovat jako obdiv k nacismu a Hitlerovi. Představte si třeba, kdyby Peroutka pochválil abstinenty nebo vegetariány...

Někteří tiskoví mluvčí by zkrátka měli trochu víc přemýšlet, než něco napíšou nebo řeknou. A těmi "některými mluvčími" jsem myslel Ovčáčka.

Autor: Oldřich Mazal | pondělí 2.3.2015 16:10 | karma článku: 32,34 | přečteno: 1700x