Evropa by se konečně měla postavit ruskému plynovému nátlaku

Co jiného je Putinovo "přátelské upozornění", že pokud mu Ukrajina kvapem nezaplatí, tak může dojít k utlumení dodávek? "Milá Evropo, laskavě račte na Ukrajinu nasypat dvě miliardy, jinak přivřu kohoutky." Kdo něčemu takovému říká nátlak, šíří protiruskou propagandu.

Pokud vynecháme jakýkoli kontext, tak samozřejmě můžeme kroky Ruska vidět jako logické a bezproblémové. Předtím jim Putin dal slevu, teď jim ji už dát nechce, má na to právo. Stejně tak musí vymáhat své dluhy. Ovšem pokud se díváme na širší obraz, pak je evidentní, že tyto kroky jsou podnikány pro zvýšení ekonomického tlaku na Ukrajinu s cílem ji pokud možno podusit. Čím víc se podaří Ukrajinu destabilizovat, tím líp. Pokud by Putin měl skutečně zájem na dobrých vztazích s Ukrajinou, sotva by zaváděl opatření, která ji posunou blíž bankrotu.

Evropa byla tímto dopisem nepřímo vyzvána, aby co možná nejdříve přišla s nějakou ekonomickou podporou Ukrajině, jaksi ve vlastním zájmu. A že to EU udělá, o tom nemám pochybnosti. Zachránit ekonomicky Ukrajinu je v tuto chvíli politická "věc cti". Pokud by Ukrajina zbankrotovala, byla by to pro EU ohromná prohra. Rusko má navíc další nástroje, jak Ukrajinu ekonomicky skřípnout. Například omezením dovozu jejích výrobků. To by se EU prodražilo mnohem víc.

Evropa by měla dát konečně najevo, že takovéto byť velmi zastřené hrozby utažením kohoutků jsou už prostě za čárou, a že by mohly následovat tvrdší ekonomické sankce, pokud by to mělo pokračování. To, oč se nyní hraje, totiž samozřejmě nejsou nějaké ceny plynu. Jde o "státní příslušnost" východních oblastí Ukrajiny, kde se nachází podstaná část průmyslu země. Že právě z těchto oblastí byly vyslány žádosti o "ochranu" ze strany Ruska, s tím určitě nijak nesouvisí...

Čím větší nestabilita na Ukrajina zavládne, tím snazší pak bude pro Rusko tyto regiony připojit. Argumentace bude jednoduchá - ukrajinaská vláda, navíc tvořená fašisty, není schopna udržet pořádek a Rusko proto musí ochránit obyvatele východních regionů před její zvůlí. Rusko tudíž nemá na ekonomické stabilitě Ukrajiny ani ten nejmenší zájem.

Obhájci Ruska dostali teď také menší ťafku od samého prezidenta Zemana, který se vyjádřil, že EU musí "odstrašit" Rusko před dalšími kroky na Ukrajině (odstrašit? čím?). Už dříve se nechal slyšet, že by NATO mělo vojensky zasáhnout, pokud Rusko vstoupí na Ukrajinu. Sobotku muselo trefit, když to slyšel. Každopádně je to slušná rána. Teď už tu protiruskou propagandu šíří i prezident...

Autor: Oldřich Mazal | sobota 12.4.2014 16:06 | karma článku: 12,16 | přečteno: 681x