Ebola klepe na dveře - honem skafandry do každé ordinace!

Agilní hygienici začali kontrolovat, zdali praktici nesabotují politiku EU a jsou řádně vybaveni skafandry proti nakažlivým chorobám. A co na tom, že běžnému doktorovi spíš přijde do ordinace medvěd než pacient trpící Ebolou. Befel je befel. A ostatně proč skončit v ordinacích? Ochranné obleky by měli dostat také policisté, hasiči, učitelé, úředníci a vůbec všichni, protože nemůžete přece vědět, odkud na vás ta zákeřná choroba vtrhne.

V naší laborce jsem přes tři roky dělal s infekčním materiálem, takže o těchto věcech něco vím. Ochranu před nákazou nelze brát na lehkou váhu, a k tomu patří přiměřená opatření. Ale ačkoliv nám chodily vzorky s těžkou hepatitidou C, vzorky od HIV pozitivních pacientů, nebo třeba plicní aspiráty s tuberkulózou, nikdy by nikoho z nás nenapadlo, aby po laborce pobíhal v protichemickém mundůru s kapucí. Skafandry jsou určené jen pro provozy s maximálním biologickým rizikem, kde pracujete např s čistými kulturami vysoce virulentních patogenů. Co s tím budou dělat praktici?

Inu úhledně si to složí do skříně. Praktik opravdu není senzibil, aby poznal přes dveře, že mu v čekárně sedí někdo s nějakou exotikou, a že tudíž musí letět navlíknout se do skafandru. Pokud by mě můj pratik vítal v ordinaci v gumovém obleku s plynovou maskou na hlavě, asi bych si myslel, že to je skrytá kamera. Ale jelikož člověk v tom ustrojení vypadá jako kosmonaut, konečně se tím potvrdí, že tahle země už definitivně spadla z Marsu...

Nevím, jestli tenhle výmysl zplodil Brusel, nebo zdali ho mají na svědomí naši skvělí "domácí" politici, kteří zase jednou byli papežštější než papež. Každopádně kromě všeobecné buzerace a případného udílení pokut má celá akce jediný účel - prodat co nejvíc skafandrů. Normálně asi moc na dračku nejdou, tak je třeba poptávku trochu nakopnout. Tomu se říká aktivní politika zaměstnanosti.

Úředníci budou ryčet nadšením, jelikož budou mít zase co kontrolovat, výrobci "ochranných" pomůcek si budou mnout pařátky, a ctění politici a eurokomisaři můžou začít přemýšlet, kam obrátí své bdělé oko nyní. Mám pro ně návrh. Jak se nám bude globálně oteplovat, hrozí riziko, že se nám bude na sever stěhovat komár Anopheles - přenašeč malárie. Z toho důvodu doporučuji, aby příslušná místa v co nejkratší době nařídila vybavit povinně všechna okna ochrannými sítěmi a zároveň nakázala všem chodcům nosit příruční lapač hmyzu pro osobní ochranu. Všichni se budeme opět cítit o něco bezpečněji a výrobci okenních sítí se vám rovněž rádi odvděčí...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Mazal | sobota 7.6.2014 10:31 | karma článku: 22,23 | přečteno: 895x