Dejme politikům MHD zdarma, ať nemusejí platit pokuty jako Emmerová

Poslanci a senátoři tvrdě pracují pro naše blaho, takže bychom jim to měli nějak oplatit. Městská doprava zadarmo je to nejmenší. Chudák senátorka v Plzni musela z kešeně vytáhnout celou pětistovku a ještě ke všemu ji prý ani nepoznali. To je ostuda! Ředitel dopravního podniku by měl jít do sebe a za nevychovaného revizora se veřejně omluvit.

V Parlamentu přece sedí jen ti nejlepší z nejlepších, takže by také měli dostat to nejlepší. Jízdné zdarma je jen první krok. Především by všichni kontroloři měli projít důkladným školením v etiketě, aby nenastala zase nějaká ostudná situace, kdy bude některého ze zákonodárců naprosto neodpustitelně oslovovat "paní doktorko" místo "paní senátorko". Nebo dokonce bez jakéhokoliv titulu!

Zároveň by se museli důkladně seznámit s tvářemi všech zákonodárců, aby nedošlo k tomu, že by některého z nich omylem považoval za obyčejného cestujícího. Navíc po těžce pracujících poslancích a senátorech přece nemůžete chtít, aby s sebou neustále nosili občanský průkaz.

Dále bych navrhoval, aby v každé tramvaji bylo pro zákonodárce vyhrazených několik míst. Je naprosto nepřípustné, aby politik po vyčerpávajícím kolotoči zákulisních jednání musel v tramvaji ještě stát. Navíc už jen fakt, že se politik uchýlil k veřejné dopravě, by měl být pro voliče svátkem. Vždyť kdy jindy si je má možnost prohlédnout zblízka? Vyhrazená místa by mohla být pro politiky lákadlem, aby mezi lid tímto způsobem zavítali častěji.

Rovněž považuji za nedůstojné, aby zákonodárce musel dobíhat tramvaj, která mu pak ještě třeba zavře před nosem. Uřícený politik jednak pozbývá na veřejnosti své autority, jednak by mohl například za běhu z aktovky vytrousit nějaké důvěrné dokumenty. Proto navrhuji, aby byli zákonodárci vybaveni nějakým signalizačním zařízením - třeba červenou plácačkou po vzoru dopravní policie - kterým by už z dálky mohli dát řidiči tramvaje znamení, čímž by mu vznikla povinnost vyčkat jejich příchodu.

Věřím, že tato opatření předejdou dalším nedopatřením, kdy je s vrcholnými zástupci státu špatně nakládáno v dopravních prostředcích. Odpadne také ponižující štípání jízdenek a nutnost psát stížnosti na ředitelství dopravních podniků.

Naši politici si to přece zaslouží, ne?

Autor: Oldřich Mazal | středa 24.9.2014 10:04 | karma článku: 28,52 | přečteno: 1011x