Audity nemocnic neprovádět! Ještě by se mohlo něco provalit...

Sobotka opět zaperlil, když vyjádřil svou obavu z auditu hospodaření nemocnic, protože by se tam mohlo ledacos najít. EU by nám pak mohla dát pěkný rozpočtový výprask, což by chudáky nemocnice přivedlo na mizinu. Kuriózní - pokud uvážíme, že právě jeho vláda nedávno zrušila nemocnicím poplatky, což jim udělalo solidní díru do rozpočtu.

Kvalitu samotného auditu nemá smysl hodnotit, jelikož jsme ho ještě neměli možnost vidět. Že si ředitelé stěžují nemůže asi nikoho moc překvapit, nikdo přece dobrovolně nepřizná, že zbytečně rozhazuje. Jelikož krajské nemocnice spadají pod vládní konkurenci z ČSSD, Babiš toho jistě s gustem využije. Na druhou stranu Sobotka a spol. budou každý kritický audit brát jako útok na sebe, ať ho bude dělat kdokoli.

Nicméně by mě silně překvapilo, kdyby kontroloři nic zajímavého nenašli. Při nákupu přístrojů nebo nákladných rekonstrukcích se na nějaký ten miliónek nehledělo. Pokud si nějaká nemocnice koupí stejné "cétéčko" za dvojnásobek toho co jiné, tak je tu asi něco shnilého. To se stalo třeba i ve FN Ostrava, kterou v té době řídil jistý pan Němeček, t. č. ministr zdravotnictví...

U dotací obecně je u nás kontrola veškerá žádná, takže se nemůžeme divit, když Brusel odmítá sponzorovat ty naše malé české rozkrádačky. Miliónky se odklánějí sem a tam, a najednou žasneme, že je musíme vracet.

Kdyby pořádné audity probíhaly už dávno, tak by se nyní Sobotka nemusel strachovat, že opět - pokolikáté už - nestihneme balík peněz vyčerpat, jelikož se s dotacemi vesele šmelilo. Bohužel naši politici na vládních i krajských úrovních mají dlouhodobě hlavně starost o to, aby finanční toky plynuly správným směrem. A to napříč spektrem. Podmínky pro nákup zdravotnické techniky stanovilo ministerstvo v době, kdy mu "šéfoval" Marek Šnajdr... V Bruselu ovšem na naše kmotrovské porcování euromedvěda nejsou zvědaví.

Skutečně doufám, že Sobotkovo auditové varování je motivováno hlavně starostí o jeho nestrannost, a nikoliv třeba touhou přikrývat nepravosti, jelikož by nám zhoršily "platební bilanci" s Bruselem...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Mazal | středa 1.10.2014 10:04 | karma článku: 22,39 | přečteno: 671x