Umíme být trpěliví?

Další z pokusí ohledat, porozumět slovům, které vyjadřují určitý životní přístup. Jde často o výzvy, kterak my se stavíme k určitým situacím, zvou nás k proměně...

Umíme být trpěliví?
Dnešní doba pakliže se něčím vyznačuje, pak její korouhví je spěch. Všechno musí člověk mít hned, jinak je to pozdě. A přitom z této zbrklosti - alespoň tak jak to smíme my lidé pozorovat - neroste štěstí, nýbrž těžké problémy.
Odráží se to třeba v oblasti dluhů, tedy finančního hospodaření, neumíme šetřit a až z našetřených peněz dotyčné věci kupovat. Ano, vím, že řeknete, ale na takové bydlení bych šetřil x let, a my potřebujeme bydlet. Dobře, ale i tak je potřeba dohlédnout i k cíli, kdy to bude všechno splacené a jak můžeme zajistit, že v následujících dvaceti letech budeme zdraví, budeme mít stejné postavení a z toho vyplývající finanční příjem. Jenže zbrklost, netrpělivost je i v mezilidských vztazích, nesmyslně přehnaných očekávání, např. od politiků, když ti jsou obrazem nás, a nastavují nedobré zrcadlo našeho nitra. Ne oni jsou špatní, my všichni máme mnoho špatného v sobě, jen to umět přiznat.
Trpělivost je pro mě osobně velmi podstatná, protože si připomenu všechny Boží aktivity, které Bůh pro člověka podnikl a ještě podnikne, kterak dal svého jediného Syna, pro naši lepší budoucnost, aby nás z našeho marasmu vytáhl. A právě podle tohoto stylu i my máme mít "dlouhý dech" - tak se dá také trpělivost překládat. Smíme si nechat očistit srdce a zrak, abychom viděli dál, než do dalšího dne, do dalšího roku etc. Tu nejde o kalkul Nádeníčka z filmové série Básníků, mít všechno nalajnované, ale mít to promyšlené, mít plán je důležité.
Na druhé straně, při prožívání současné krize - a ta dopadá skutečně na každého - je potřeba vědět o koho se smíme opřít, s kým tímto nelehkým obdobím smíme projít. A tu nám dojde, že to není člověk, nýbrž Bůh, dojdeme k rozpoznání našeho prvního presidenta, že člověk se musí pověsit na Boha, nebo na hřebík, třetí cesty není.
Přeji nám všem dlouhý dech a zkušenosti toho, který je nám nablízku i když ho nevidíme. Přeji nám všem hezký den.

Autor: Radek Matuška | středa 19.1.2011 4:23 | karma článku: 8,11 | přečteno: 722x
  • Další články autora