Procházka biblí - Prorok Izajáš

Pokus o přiblížení jednotlivých pasáží, či biblických knih, které nám chtějí otevřít mnohé otázky a odpovědi, které jsou potřebné pro člověka a jeho pohled na život....

Procházka Biblí - Prorok Izajáš

Dostáváme se do části Písma, kde nacházíme knihy proroků. Zde je dobré si připomenout, že proroci nejsou nějací předpovídači budoucnosti ani počasí. Oni otevírají Boží pohledy na určitou otázku, přinášejí Boží vůli do specifické situace. A tím jsou vzácní a také velmi potřební. Jejich úkol je nezastupitelný. V Písmu svatém - při našich procházkách jsme již na některé proroky - tzv. nepíšící narazili, když jsme si připomínali postavy Elijáše, či Elíši. Každý z "velkých proroků", které nám Písmo představuje, měl specifický osud, či jejich slova byla spojena s určitým tématem.

Prorok Izajáš, jehož jméno znamená spasení Hospodinovo, nebo Hospodin spasí a jde tedy o vyznání samo o sobě. Takže i na něm vidíme, že platí to heslo nomen omen. On sám pocházel podle legendy ze vznešeného rodu, což by znamenalo mimo jiné, že měl lehký přístup ke králi, takže bychom si mohli představovat, že celkem mohl ovlivňovat i královskou politiku.

Je dobré si také připomenout něco o tom, že za dnešními prorockými knihami, alespoň těch "velkých" proroků, lze vidět v pozdějším zpracování i více autorů. Mohli bychom si představit jednak celé prorocké školy, které se zaštítí jménem svého učitele, či takové skupiny, které pomyslně sbírají prorocké výroky určité tématiky. Možná, že právě obojí hraje roli u naší knihy proroka Izajáše. V ní se obvykle nacházejí dvě až tři podstatné části, spojené s trochu jinou dobou, kdy vznikají a dodnes jsou ty švy rozpoznatelné. Ne, povědomost o tom neznamená nevážnost k Písmu svatému (i takto se na to někdy hledí), já bych spíše zde mluvil o něčem, co by se dalo označit jako živost určité knihy.

A jakým, že je hlavním tématem knihy proroka Izajáše? Jednim slovem řečeno SPÁSA. Vše, co se týká spásy bylo pod jeho "obchodní značku" shrnuto, použito. Nebo ještě jinak řečeno, chcete-li se něco dozvědět o spáse, pak čtěte pro její pochopení v židovstvu i křesťanstvu knihu proroka Izajáše. Pak nám nepřijde zvláštním, že se v ní dočítáme také zásadní pasáže, které se naplnili v životě našeho Pána Ježíše Krista. Právě na některé tóny této knihy On navazuje a ač většina Izraele očekává do dneška Mesiáše typu David, on přináší mesiáše typu služebníka Hospodinova viz právě podstatnou 53 kapitolu.

Já vám přeji pokud možno krásný pátek, ba celý víkend a nějakou dobrou, pozitivní zkušenost....

Autor: Radek Matuška | pátek 18.3.2011 4:02 | karma článku: 9,83 | přečteno: 1354x