Procházka Biblí - prorok Elíša

Zastavení u jednotlivých epizod, příběhů, které nám přináší Písmo svaté. Nejde toliko o přesné záznamy historických událostí, spíše o popisy víry jednotlivců, které chctějí pozvat k podstatných otázkám i naše maličkosti dnes....

Procházky Biblí - prorok Elíša
V obvyklé historii se popisují jednotlivé příběhy králů a panovníků. Dějeprava Izraele, vyvoleného lidu je v tomto zvláštní tím - že vedle linie královské, spíše sem tam věrné Hospodinu, je zde ještě linie prorocká. Tedy svědků víry, kteří se snaží přinést pohledy do určité události.
My, lidé jednadvacátého století jsme v zajetí mylných představ o proroku - ještě tak si představíme prazvláštní postavu člověka, který věští budoucnost. Vůbec nám není blízká představa proroka, který se ptá Hospodina na nevšední věci a pokouší se je předávat zejména těm lidem, kteří s tím mají co do činění. Nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že jsou proroci zvláštním svědomím Izraele, vyvoleného lidu. Přinášejí zprávy, které se příliš nelíbí a přesto jsou důležité, ony musí zaznít, aby nedošlo k horším následkům.
Podobně jako předchůdce Elijáš působí i Elíša, jehož jméno velmi silně vyjadřuje ke komu se po celý život bude přimykat o čí vůli bude především usilovat, jeho jméno znamená "Bůh je spása". Sleduje stejný cíl jako jeho předchůdce - vyhubit modlářství z Izraele. Přitom plně využívá svého politického vlivu a oblíbenosti mezi lidem. Zapůsobil některými neobvyklými skutky - obstaral vodu pro vojso na poušti, přitom tomuto vojsku předvídá vítězství. Později při obléhání metropole severního Izraele, když vypukl v Samaří hlad, způobí podivuhodné vysvobození. Do tohoto rámce spadá i uzdravení Námana, vznešeného Aramejce od malomocenství. Konečně měl vliv i na revoluci, která svrhla Achabovu dynastii z trůnu- přitom zůstává kritický i k těm, kteří se právě tímto převratem dostávají k moci. Je to muž zázraků, zázračných činů, dokonce ještě v hrobu činí divy a zázraky.
Vím, že si mnozí, kteří budou můj zápisek číst klepat na čelo a myslet si o mě nejroztodivnější věci, slovo blázen bude padat v nejlepším případě. Bude vám to připadat příliš pohádkově - jenže milí přátelé, čtenáři - což jsme o pohádky obráni i dnes? Což tolik lidí se neutíká k pohádkám v televizi a netouží po podobném stylu života? Ony se sktuečně pohádky dějí, třeba když se promění grázl v dobrého člověka, když novodobý loupežník pověsí svou živnost na hřebík a jde získávat obživu slušným způsobem - jeho proměna přece nemůže být jen tak z něj, já a myslím, že i mnozí věří, že podobná absolutní proměna je možná jenom zhůry.
Já vám přeji, abyste podobnou proměnu zažili, či dotkla se vás. Přeji nám všem hezký a bohatý den.

Autor: Radek Matuška | úterý 15.2.2011 4:28 | karma článku: 8,37 | přečteno: 1355x
  • Další články autora