Procházka Biblí - Období soudců

Pohled na jednotlivé osudy, etapy, které nám odkrývá Písmo svaté, ne jako na nějakou dávno prošlou historii, nýbrž na děje, které se opakují i v našich žvotech a my v nich příliš často tápeme...

Procházka biblí - období soudců
Po nástupci velkého vůdce Mojžíše Jozuovi přichází jedno z přechodných období. V Písmu je najdeme popsáno v knize, která se nazývá kniha Soudců - v ní najdeme mnohé zajímavé i zapomenutelné postavy jakoby z dávnověku vyvoleného lidu Izraeského - dokonce i jednu odvážnou svědkyni víry Deboru (snad personifikované slovo, které hebrejsky zní Dabar).
Ale zároveň musíme opět vstoupit do jiného světa, který se nám v Písmu otevírá a přijmout jeho abecedu. Vždyť jen to označení Soudci znamená něco jiného, než s čím se potkáváme dnes. Dnes především soudce řeší vinu a nevinnu, maximálně patřičné ocenění těch, kteří spáchali, jak rozpoznali podle snesených důkazů, něco nedobrého a oni jim dávají patřičné ocenění ve formě trestu. Biblický význam těchto postav je mnohem širší, zahrnující i význam dnešních soudců. Nejdůležitější však bylo otevírat Boží pohled na tu kterou událost, třebas i na nějaký tehdejší soudní proces.
Tehdy totiž soudci soudili Izrael, byli jeho nejvyššími představiteli. Izrael ještě neměl vybudovanou nějakou státní strukturu, vojsko, spíše dobrovolníci se svolávali jenom k určité události ohrožení. A tak již ve vzduchu visela otázka, co bude dál s Izraelem, jak obstát vedle sousedů, kteří tyto státní struktury měli vybudované.
Vlastně se v celé knize stále opakuje jeden scénář, ne nepodobný našim zkušenostem. Izraelci se dostávají do područí nějakých okupujících vládců, volají k Hospodinu, který jim povolá, z jejich řad skvělého bohatýra, zachránce. A tento rek dosáhne jejich osvobození, oni si však toho neváží a zanedlouho dochází k opakování.
Kolikrát bychom my pak museli prožít v našich životech takovou recidivu? Přeji nám právě dnes zkušenost z Boží osvoboditelské a laskavé ochranné moci. Hezký a pokojný den všem.

Autor: Radek Matuška | čtvrtek 20.1.2011 4:22 | karma článku: 8,40 | přečteno: 627x
  • Další články autora