Procházka Biblí - Moudrý Šalomoun

Další zastavení u jedné z etap, které nám otevírá Písmo svaté. Přitom nejde jen o čirou historii, nýbrž přináší mnohé otázky, které si žádají i nás o odpověď. Ostatně někteří s nimi nebudou hotovi nikdy....

Procházka Biblí - Moudrý Šalomoun

Po svém otci vzorovém králi Davidovi, miláčku Hospodina - přebírá štafetu kralování Šalomoun. Říkáme si, že by ho mělo předznamenat jeho neobyčejné jméno, které neslo význam pokojný. Ve skutečnosti bylo platné asi jako hlavnímu městu Davidovské a Šalomounovy říše Jeruzalému. I když nemyslím hned na války, které skutečně nemusel sám vésti, protože přicházel k vládnutí celkem konsolidovaného státního útvaru. Panuje celkem čtyřicet let, což je zase symbolické číslo. Podle jedné z možných chronologií cca 970-930 před Kristem. Zvláštní, že právě on byl synkem Batšeby, té ženy, která je obrazem hříchu Davida, tedy dřívější manželky Urijáše Hetejského. Dosti možná, že vliv při výchově na něm mimo jeho matky měl i jeden z proroků Nátan.

Co lze připsat k dobrému Šalomounovi? Předně zvolení si daru Moudrosti, kterou je on také charakterizován, až do té míry, že právě on je typem, vzorem moudrého vládce. Snad i proto nemohl být nikdo jiný, kdo by sbíral přísloví, a nemohlo mu být upřeno autorství ani dalších z knih, které jsme si zvykli nazývat mudroslovné.

Dalším pozitivem je jeho domácí i zahraniční politika, doma se mohl opřít o celkem dobře rozvinutou správu, úředníky a další své zástupce, které zdědil po svém otci. Podobně pozitivně zapůsobil i na mezinárodní scéně, kde svou "svatební" politikou uzavíral smlouvy se svými sousedy a obchodní a jiné kontakty mohli dále se rozvíjet.

Největší však jeho pozitivem byla stavba Jeruzalémského chrámu, centra, srdce Izraelského národa, státu i jednotlivce. Ostatně nebylo dne, podstatného rozhodnutí, aby nesouviselo a nevyrůstalo právě z této budovy. Protože šlo o více jak budovu, šlo o místo kde přebývala Boží, Hospodinova sláva.

Není však světla beze stínu, nebylo všechno pozitivní - v sociální oblasti se nůžky mezi bohatými a chudými dále rozevírali. V oblasti náboženské také neblaze působila jeho neblahá "svatební" politika, kdy si jako orientální mocnář dovolil povolit cizí, pohanské náboženství svým manželkám, čímž zanášel pohanství do lůna vyvoleného národa. Pomyslně řečeno - společenství Hospodina a vyvoleného lidu dostalo trhlinu, která se v následujícím období hrozivě začala trhat.

Nicméně i nám je třeba po způsobu tohoto velkého krále si u Hospodina vyprosit moudrost- třeba slovy jedné písně, kterou rádi zpíváme "Moudrost mi Pane dávej..." Přeji krásný den.

Autor: Radek Matuška | čtvrtek 3.2.2011 4:05 | karma článku: 7,99 | přečteno: 588x
  • Další články autora