Procházka Biblí - Kniha Přísloví

Pokus o přiblížení jednotlivých částí, pasáží a oddílů z Knihy knih, aby se nám otevřela a my o ní mohli uvažovat. Protože nepřináší něco starého, prošlého, nýbrž podstatného pro život každého člověka a možná ještě více právě dnes....

Procházka Biblí - Kniha Přísloví

Po první knize modliteb, písní v Písmu dojdeme k další zvláštní knize, která se nazývá podle svého obsahu kniha Příslooví. Možná, že si říkáte, že je zvláštní, že Bible obsahuje sbírku přísloví - ale má to podle mého názoru velký význam.

Ono je důležité si vůbec uvědomit, co vlastně přísloví jako takové je. My je možná bereme jenom jako takový chytrý výrok, který je vhodný pro určitou situaci vytáhnout z rukávu. V Písmu jako mnoho jiných oddílů má především důvod pedagogický. Možná, že tento zřetel je vůbec pro Bibli jedním z nejdůležitějších. Každé z jednotlivých přísloví, ba celá jejich sbírka, chce předat zkušenost z života víry, v duchu předání z Otce na Syna, přičemž každá z dalších generací k tomu přidá svou osobní zkušenost.

Proto není náhoda, že začíná celá tato kniha zvláštním pojednáním o moudrosti jako takové. Zvláště pozoruhodná je ta pasáž, kde volá jednak Paní Moudrost k následování její cesty, stejně jako Paní Hloupost, která ale jen nabízí, co nikdy nemůže splnit. Myslím, že to patří i k dnešní zkušenosti, kdy reklama nás má často v hrsti, kdy na nás útočí ze všech úhlů a mnozí se jí ani nemohou ubránit. Ostatně, kde jen z lidských zdrojů vzít sílu k jejím odolání?

Mohli bychom se ptát, proč jsou dobré krátké výroky pro vyjádření třeba něčeho složitého? Myslím, že pozitivum právě těchto výroků, přísloví je v tom, že ač jsou velmi krátké přesto v sobě přenášejí děj (podobně působí i podobenství) a s tím i podstatné předivo vztahů. V Písmu se obecně řečeno, vůbec málokdy setkáme s obyčejnými definicemi. A proč? Protože ty jsou chladné, nevykreslí celou realitu. Přiblížit celou skutečnost je potřeba i se vším předivem vztahů. Navíc, když Bůh člověka stvořil kvůli vztahu s ním a v druhém a každém dalším kroku jsme dotvářeni našimi vzájemnými vztahy.

Takže i tato kniha, jejíž autorství (možná lépe řečeno sesbírání jednotlivých částí, výroků) je připisováno moudrému králi Šalomounovi chce přispět ke kladnému porozumění tradici. Bez ní by tady nebylo nejen křesťanství, ale vlastně nic z podstatných znalostí dvojnožce, který nese ono zvučné jméno člověk.

Nyní jen zbývá se právě těchto přísloví držet. K tomu nám všem vyprošuji sílu, radost a chuť - přeji nám všem hezký den a nový týden....

Autor: Radek Matuška | pondělí 7.3.2011 3:55 | karma článku: 9,41 | přečteno: 1117x
  • Další články autora