Procházka Biblí - Josef aneb záchranná moudrost

Další z příběhů biblických, Písma svatého, které chtějí otevřít něco nám lidem, kteří si myslí, že ví všechno a přece jim utíká mnoho podstatných souvislostí....

Procházka Biblí - Josef aneb záchranná moudrost
Poslední z praotců, který nás přivede do Egypta, respektive nám dá odpověď na otázku, kde se vzaly Izraelci v Egyptě. Není však důležitý jen touto odpovědí, nýbrž pohledem na rodinné vztahy, které zpracovává jako celek snad nejvíce a nejpodrobněji.
Možná, že jste, či pocházíte z větší rodiny a třeba jste zažili také protěžování jednoho určitého sourozence. Obvykle je největší naděje spojena s prvorozeným, ten se musí předvést, ten se musí prosadit. Obrazně řečeno ten má nové prádlo, ostatní to po něm dědí. Je to správné, či není? Každopádně Jákob takto Josefa protěžoval, zamiloval si ho nejvíce ze všech synů. A pak stačila už jen rozbuška v podobě nádherného roucha z barev (což byl tehdy veliký majetek) a bratři se v nestřežené chvíli rozhodli k likvidaci. Tu nejstarší z bratrů alespoň proměnil smrt ve vyhnanství, prodej do otroctví.
Jenže a to je v této novele, nejucelenějším literárním díle o praotcích, zřetelné a silné - ač se o Bohu přímo nepíše, jeho vůle se prosadí. Až máme chuť si říci, že je to vlastně i o nás, protože i dnes Bůh působí ve skrytosti, ale jistě.
Přichází však do Palestiny hlad a kde hledat záchranu (pozemskou) jinde, než právě u bohatého jižního souseda? Co na tom, že jeho renomé nebylo nic moc, však šlo o záchranu života.
Po všelijakých zkouškách, dochází k tomu, že bratři rozpoznají Josefa, který se díky daru moudrosti stal druhým po faraónovi. Ten jim svým blahodárným působením zajistí místo v okrajových územích Egypta. Takže ten, kterému bylo jen záviděno se proměnil v zachránce svých příbuzných, svého lidu. To, abychom si nemysleli, že rozumíme každému jen tak sami od sebe.
Kéž i my něco podobného zažijeme, kéž i my se právě dnes setkáme s lidskou proměnou k lepšímu. Přeji nám hezký den....

Autor: Radek Matuška | středa 12.1.2011 4:28 | karma článku: 7,52 | přečteno: 514x
  • Další články autora