Procházka Biblí - Jób

Pokus o přiblížení jednotlivých biblických dějů, knih a hlavních postav, se kterými se v knize knih setkáváme. Právě proto, že to nejsou nějaké děje ze šerého dávnověku, nýbrž otevírají otázky podstatné pro každého člověka....

Procházka Biblí - Jób

Kdo by nikdy neslyšel o zprávě, která pro něj byla Jobovkou? Myslím, že každý, dokonce i ten, který by nikdy o této postavě z Písma neslyšel, ví o tom, že popisuje nedobrou situaci, události nejvíce nepříjemné.

Já osobně jsem velmi za tuto knihu rád, protože podporuje celostný pohled na zkušenosti člověka, nic neretušuje a přináší i pohled na nepříjemné záležitosti. Ostatně podobně nás zpravuje i o chybách postav, které jsou v jiných ohledech tak příkladné.

Rámec a děj knihy není nijak složitý - dal by se převyprávět celkem rychle. Žil, byl jeden člověk, jménem Jób, který měl všeho v hojnosti. Byl spravedlivým, zbožným (tedy tak, jak se podle tehdejších pravidel očekávalo). Jenže právě toto vše napadl Boží nepřítel, satan - že prý věří v Boha jenom proto, že se mu dobře daří. A tak aby se prokázalo, jak na tom s vírou je, nechal Joba Hospodin satanu v moci. Podstatnou, tj. omezující hranicí je, že mu nesměl sáhnout na život. A tak se mu postupně přihodilo mnohé neštěstí, přichází o bohatství, děti, onemocní hroznou nemocí. V nastalé krizi se projeví jako nestálé i všechny tzv. lidské opory manželka mu radí, aby proklel Boha a byl potrestán smrtí, osvobozen od všech nastalých bolestí, přichází i jeho rádoby přátelé, kteří hledají důvod, proč se to vlastně stalo - vlastně dělají podobnou službu, jako dříve dělával i Job. Nakonec v těchto všech nástrahách Jób obstojí, všechno dobré je mu vráceno, ba zmnoženo.

Ano, tento dějový rámec vypadá jako pěkná pohádka - ten, kdo nechce slyšet, jaké podstatné otázky text řeší, tak je lehce přeslechne, přehlédne. A přitom nám mohou pomoci, mohou náš nesprávný pohled osvobodit, či přivést na správnou vlnovou délku.

Především řeší tzv. kauzalitu, tj. že všechno musí mít nějaký důvod. Tak i tehdy nastalá situace Jóba. Musel něco provést, nějak se provinit, nějak zhřešit - jinak si jeho přátelé nedovedou představit, proč ho to potkalo. Jenže zde žádný důvod není. A tak vlastně hledání důvodu pro Jóbovu situaci nikomu nepomáhá. Vskutku podstatná je pomoc v nastalé zlé situaci. A přesně takto se podle mého projevuje Bůh, který se nám dává poznat na stránkách Písma svatého. Je stále s námi, nenechá nás na pospas zlým okolnostem, i když by nás všichni opustili.

Já nám přeji podobnou zkušenost, Boha s námi - k tomu nádavkem krásný den i měsíc březen.

Autor: Radek Matuška | úterý 1.3.2011 3:34 | karma článku: 7,14 | přečteno: 1114x
  • Další články autora