Pohled na bohoslužby - Po kázání

Pokus o popis bohoslužeb, tedy shromáždění, které se koná za zdmi budov, se kterými se setkáme v našich městech i vesničkách a tak málo o nich víme, zkusme do tohoto děje společně vstoupit...

Radost

Pohled na bohoslužby - Po kázání
Po středu bohoslužeb u protestantů, nebo jak jsem byl označen pod minulou částí u nás "odpadlíků" (i když si myslím, že výklad a kázání Slova Božího patří k podstatným částem i u katolíků, byť jejich bohoslužby jsou dvouohniskové) následuje krátká modlitba, která bezbrostředně navazuje na zvěst kázání a snaží se poděkovat za sdělené a vyprosit, čeho se nám nedostává. A toho, pakliže jsme soudní, je velmi mnoho. To je myslím také velmi dobrá vlastnost křesťanské zvěsti, že nikoho nebalamutí o jeho vlastním postavení před Bohem a zároveň mu dosvědčuje neobyčejný vztah, který k němu Bůh má. Takže vlastně ani kázání do ničeho jiného, než do modlitby ústit nemůže.
Poté následuje v pořadí bohoslužeb třetí píseň, která se také pokouší vyjádřit a dotáhnout leccos z předchozí zvěsti kázání. Na místě je jako u předchozího vděčnost - za to, že k nám Bůh stále promlouvá, ač my si to nezasluhujeme, vše se děje jen z Boží milosti. A tak já osobně mám velmi rád písně vyjadřující vděčnost za sborové obecenství, protože není lepší místa, ke sdílení víry, zkušeností s ní. U písní nás napadají mnohé otázky - u nás jsou mnohé svým původem dosti staré (což sem tam bývá výtka od některých), ale je podstatnější obsah a ten myslím, náš evangelický zpěvník přináší velmi hojný. Konečně nesmíme zapomínat, že nejde jen o nějaké zpívání, ale texty těchto písní také sloužili po většinou jako modlitební texty. Mnohé z otázek spojených s písněmi souvisejí s obecným úpadkem zpívání, které nezastavili ani všelijaké televizní soutěže, spíše by stálo za to usilovat o návrat zpěvu do rodin, kolik z lidí si ještě společně zazpívá?
Po třetí písni u nás v Chodově následuje vždy první neděli v měsíci (a samozřejmě o křesťanských svátcích) část, která souvisí s vysluhováním svaté Večeře Páně - o ní si řekneme něco později.
Obvykle, tedy ve většině případů následuje část nazvaná Ohlášení, ve které se sdělují podstatné informace pro životaběh jednotlivého sboru, pozvánky na všelijaké akce a vůbec vše, co potřebuje a má znát člen této farnosti, třebas také určení sbírky, která je spojená s těmito bohoslužbami atd.
Tolik k další části bohoslužeb - přeji nám všem krásný a požehnaný vstup do nového týdne.

Autor: Radek Matuška | pondělí 14.2.2011 3:26 | karma článku: 6,45 | přečteno: 624x
  • Další články autora