Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

d_meister

14. 3. 2010 18:46
Zajímavý příspěvek do diskuse

možná trochu nesystematicky budu mít několik poznámek.

1) Zapomenout na presidenta Háchu? Nechápu, co tím chcete říct. Emil Hácha, ačkoli si to mnoho lidí nemyslí, byl hrdina, který, ač stár a nemocen, zachránil mnoho lidí a stal se nakonec obětí války jako miliony dalších. Jak i on sám kdysi poznamenal: Jak mohl rezignovat, když věděl, že po něm by to vzal Moravec, Krejčí, Hrubý nebo jim podobní zločinci.

2)Protižidovská politika rozhodně nebyla "povinná úlitba",nýbrž otevřená persekuce, která v některých ohledech byla tvrdší než v samotném Německu. Slovenský židovský kodex rozhodně nemůže být považován za povinnou úlitbu.

3)Pro německý národ bylo uspořádání po WWII rozhodně zklamáním a byli najednou slabší stranou, ať Rakušáci, nebo Němci.Za doby mocnářství však slovanské národy (které měly početně většinu) nikdy ozbrojeně nepovstaly proti císařství. Pokud je však s posvěcením Versaillské konference prohlášeno nové Československo, stát pak má právo bránit svoji teritoriální integritu

0 0
možnosti
LH

d_meister

14. 3. 2010 18:56
Re: Zajímavý příspěvek do diskuse

4) Slovenské protičeské nálady, které vyústily ve vznik Slovenského štátu, byly způsobené autoritativním řízením Slovenska (ministerstvo pro slovensko, v jejím čele byl myslím Hodža), které však v té době bylo na beznadějně zaostalém Slovensku jediné možné. Ano, Češi přicházeli a zabírali pracovní místa Slovákům, ale většinou ve státní administrativě nebo v pedagogice, kde jediní kvalifikovaní byli převážně Maďaři, který emigrovali do dolní země, anebo odmítli podepsat přísahu věrnosti.

5) Slováky mám rád, nechci je obviňovat z toho, že byli Hitlerovou pátou kolonou a ti nejhorší, spíš si myslím, že jejich jednání po tisíciletém soužití s Maďary bylo projevem nedostatku zkušeností.

6) Pro Jozefa Tisa dobrých slov nemám, možná proto, že nepatřím k žádné církvi. Domnívám se, že participace na genocidě a podpora nacistického Německa, spojená se zaprodáním svého národa (Schutzvertrag postavil SVK do pozice Protektorátu) zlořádům jsou činy, které jsou jednoduše neomluvitelné.

0 0
možnosti
L

lesicatko

14. 3. 2010 17:05
pohľad je jasný

Obchod na korze a Námestie svätej Alžbety.

A Tiso a povinná ulitba ?

Nie - mohol odstupiť...

0 0
možnosti
LM

Aaron71

14. 3. 2010 17:08
Re: pohľad je jasný

Radek má pravdu v tom, že souzen být stejně jako Emil Hácha například neměl.

0 0
možnosti
LM

Aaron71

14. 3. 2010 16:22
Dobré

Zkus popracovat na úpravě. Jinak dobré. Stručné, jasně formulovaný názor a dostatečně kontroverzní. Dobrá práce, brácho:-)R^

0 0
možnosti
B

bomben_auf_vatikan

14. 3. 2010 16:14
Co

by měl nějaký pánbíčkář mít právo vládnout evropskému státu?? Pryč s takovými katolickými zrádci...

0 0
možnosti
R

RadekM1972

14. 3. 2010 16:54
Re: Co

Stále se mi to jeví lepší než aby vládl levičák, či bolševik ...:-)

0 0
možnosti
RR

rezjir

14. 3. 2010 16:01
Nemyslím si, že

by nějaký Čech zazlíval jak tehdy, tak i později, že si v té situaci, jaká nastala, založili Slováci svůj první stát. Nikdy a nikde jsem se nesetkal se slůvkem nějaké kritiky.

0 0
možnosti