Modlitba Páně Ale zbav nás od zlého

Pokus o přiblížení vzorové modlitby Páně, jako vzoru pro modlitbu jako takovou a také jako pohled na skutečné potřeby člověka, které jsou v dnešním materiálním světě silně podceňovány....

Bůh všemohoucí

Modlitba Páně Ale zbav nás od zlého

Jako závěrečná prosba Modlitby Páně přichází to nejsilnější volání. Vlastně jde o postupné stupňování potřebných záležitostí, s čím se potýkáme a na co nestačíme, kde se musíme opřít o pomoc shůry. Což není totéž jako říci, tak já s tím nemohu nic dělat - tedy přeloženo do současné mluvy "nechci, nebudu s tím nic dělat".

Ono asi je důležité hledat odpověď na to, co se zde myslí pod tím "od zlého". Ale v plnosti není jasné ani to sloveso, které najdeme třeba v Ekumenickém překladu jako "vysvoboď". Především z obou slov na mě dýchá akutnost této situace. Že je potřeba ji řešit, a že my, byť ve společenství věřících křesťanů s tím nehneme, nemáme na to sami od sebe sílu.

Od zlého se může mínit na vše, co nás obklopuje. Ne náhodou nás Písmo informuje, či spíše popisuje, co my také známe - že svět ve zlém leží. Jak je to míněno? Že je ve světě jenom zlo? Ne, křesťané nejsou škarohlídi, myslím, že alespoň o krapet méně než nekřesťané. Jde jenom o vědomí, že svět není na straně Boží vůle, že se ještě neproměnil, prostě je ještě nevykoupenou částí a tak mu - vyjádřeno obrazně - vládne Boží nepřítel.

Kdybychom však brali tu akutnost prosby ještě vážněji, pak bychom se možná jako některé překlady to dělají přiklonili k překladu od "Zlého", tedy volání po zbavení, vysvobození od Božího nepřítele jako takového. Ale myslím, že význam je vlastně totožný, protože i ta první alternativa překladu za tím vším nedobrým vidí právě Božího nepřítele.

Jak jsem již naznačil - zbavit nás zlého, na to nestačíme, ani jako jednotlivci, ani jako společnost. Toto vědomí je myslím také velmi důležité. Protože nevytváří žádné iluze. Třeba o schopnosti dosáhnout absolutně dobrého. Ostatně to je i naší lidskou zkušeností, že se jen lidské organisace domlouvají na mnohém (třeba ty světové) aniž by bylo možné dosáhnout pozitivních výsledků.

Jde tedy o projev pokory a zároveň prosba o posílení, abychom Pánu Bohu s touto záležitostí pomohli, protože i my smíme přinést malé krůčky v našem vysvobození. Taky je dobré se naučit nelakovat něco černého na bílou - což je další prazvláštní lidská vlastnost.

Přeji nám všem krásný den a začátek nového týdne...

 

Autor: Radek Matuška | pondělí 21.3.2011 4:07 | karma článku: 7,54 | přečteno: 1138x
  • Další články autora