Jistoty - je možné k nim dojít?

Abecedník aneb pokus o vysvětlení jednotlivých slůvek, které tak často létají kolem naší hlavy, aniž bychom ve skutečnosti věděli, co znamenají....

Jistoty a jak k nim dojít
Jsou slova šalebná, přitahující lidskou pozornost, nenechají nás bez odpovědi a žádají si náš zájem. Mezi ně zajisté patří právě slovo jistota, či v množném čísle jistoty. Vždy je někdo, kdo se snaží zajistit tu sociální, tu jiné jistoty, dokonce existovala i obskurní strana s tímto slůvkem v názvu.
Dobře ale co to slovo, tento termín znamená, nebo jde jen o vějičku? Pomatuji si, že v dětství jsem častěji slýchal sousloví "jistá je jen smrt" apod. Kde hledat skutečné jistoty? Tu každý kristovec se zaraduje a řekne: No přece u Pána, v Boží blízkosti. A je to pravdivé, protože opření, oporu můžeme najít jedině u někoho, kdo má všechny záležitosti ve své moci. To jen my si toho málo všímáme, protože nás zaujmou při našem životním kolotání nepodstatnosti. Taky jste si všimly, jak jsme uneseni ze záležitostí třetího řádu a na prvořadé se neptáme, či tyto otázky odkládáme těsně před záhrobí?
Především si smíme na každý den uvědomit, že jistoty nemá v rukou nikdo z lidí, ani sebelepší lidská organizace, ani sebelépe vybavený sociální stát. Já jako kristovec můžu říci, že všechny tyto snahy vybudovat jenom "lidské jistoty" dopadnou jako vyhlášený dům postavený na písku.
Přeji nám, abychom dnes objevili stabilnější oporu, stabilnější a stálejší základy, než jsou tekuté písky módních výstřelků.... Hezký den.

Autor: Radek Matuška | úterý 21.12.2010 7:23 | karma článku: 5,98 | přečteno: 541x
  • Další články autora