Exodus a my

Exodus jako zajímavý a zvláštní motiv, který prochází lidskými dějinami i příběhy jednotlivců. Další z pokusů nahlídnout význam jednotlivých slov, které sice používáme, ale ne vždy jim rozumíme.

Exodus a my
Někdy slýcháme toto slůvko, které nám zní více cizokrajně než nějak jinak. Obvykle se ho užívá při popisu vyvedení nějakého národa, větší skupiny lidí od někud někam. Kde se ale jeho prvotní význam vzal? Možná budete překvapeni, ale souvisí s jednou zkušeností Izraele, dokonce když otevřeme Bibli najdeme v ní jako druhou knihu právě knihu s tímto jménem.
Prvním Exodem bylo vyvedení vyvoleného lidu Izraelského z Egypta. Můžete se ptát a co se jim tam nelíbilo? Otrocká práce, které byli podáni. Dokonce tak velké, že to sami ani nezvládali - vyráběli cihli pro tehdejší megalomanské faraónovy stavby. Ale to nebylo nejhorším, oni byli nuceni i k přijímání egyptských náboženských praktik. Na druhou stranu byli zdánlivě zajištěni potravou - té měli dostatek, až se jim při cestě do země zaslíbené stala osidlem, že se kvůli ní mnozí z Izraelského národa chtěli vrátit do Egypta.
Vyvedení, exodus je hlavní událostí celého Starého Zákona - Bůh se při něm projevuje jako ten, kdo vyslýchá a činí pomocné kroky, aby se lid, národ jako i jednotlivec ze země otročiny, nesvobody dostal. V druhém neméně důležitém kroku přivádí tento lid do země zaslíbené, jím darované. Tedy nejenže vyvádí ale i přivádí domů.
I my smíme prožívat své vyvedení, ze svých soukromých Egyptů, ze svých závislostí - či z jiného špatného životního stylu. Smíme na příkladu starozákonního lidu vědět, že nás v tom Bůh nenechá. On má pro nás také připraven domov.
Kéž zahlédneme v čase přípravy, adventu tento skutečný domov i my, to nám všem přeji a vyprošuji....

Autor: Radek Matuška | úterý 7.12.2010 4:05 | karma článku: 6,64 | přečteno: 5714x
  • Další články autora