Člověk zvláštní bytost?

Další z pokračování Abecedníku, který se snaží přiblížit a uvést do přemýšlení nad jednotlivými pozapomenutými termíny dnes přichází na řadu ČLOVĚK

Člověk to zní hrdě. Ale kým vlastně člověk je, ke KOMU se vztahuje a KAM směřuje? To jsou velmi podstatné otázky - na které mohou být dosti jednoduché odpovědi. Třeba ta, která vypočítává má dvě nohy, ruce, nos, uši, oči atd. Co je však určujícího pro člověka?
Bible, Písmo svaté popisuje člověka zcela zřetelně. Budete se divit, ale hned na počátku při popisu jeho stvoření je velmi dobře charakterizován. Hospodin ho tvoří ze země, z hlíny. Vždycky se mluvilo o zemi, půdě, hlíně jako matérii ze které je uplácán - ostatně proto má člověk mnohem silnější právo na označení "zemák" než autobus bývalého premiéra v předvolební kampani. Jenže ono nejde jen o matérii - jeho zemskost, hliněnost odkazuje k jeho časnosti, neschopnosti překročit za poslední hranici. Tedy jde o životní styl pokory, která má člověka provázet.V této souvislosti lze spolu s žalmistou máme vědět, že člověk je zároveň zemák a zároveň téměř v hodnosti anděla.
I novější část Bible, Nový Zákon přináš velmi podstatné prvky pro správný pohled na člověka. Ideál představuje Boží Syn, Pán Ježíš, který především působí láskou, právě tou obětující se. Takže smíme skutečnému lidství porozumět jako takovému, ve kterém je rozpoznat obětující se láska třeba v mezilidských vztazích, či ve vztahu ke slabším.
Přeji dostatečné množství otázek a mnoho důvodů k uvažování v mysli i srdci. Hezký den....

Autor: Radek Matuška | středa 17.3.2010 7:28 | karma článku: 5,02 | přečteno: 477x
  • Další články autora