Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
F

Faustino

15. 12. 2010 10:00
Jerusalémský syndrom

Označuje se tak skupina psychických příznaků, které jsou vyvolány návštěvou tohoto svatého města. Jde většinou o kompilaci obsesivních, mylných a jiných psychóz. Židů se syndrom prakticky netýká, muslimů jen okrajově, 95 procent postižených jsou křesťané. Z toho tvoří zhruba 60 procent protestanti a zbytek jsou pravoslavní a katolíci.

Postižené osoby se začnou pokládat za nějakou náboženskou postavu z křesťanské nebo židovské historie, mnohdy se převtělí do samotného Ježíše Krista. Dostávají se do extáze, jsou ner­vózní a úzkostní, zpívají nahlas biblické žalmy, recitují Bibli, skládají hlasitě exaltované náboženské přísahy, většinou velmi zmatené. Někteří se oblékají do bílého dlouhého oděvu obvykle vytvořeného z prostěradla, které si omotají kolem těla, a vystupují jako Kristus.

Jeruzalémská mánie může mít ovšem i fatální důsledky. Australan Denis Michael Rohan například v roce 1969 podpálil mešitu Al-Aksá na Chrámové hoře. Chtěl tak dosáhnout Ježíšova návratu.

0 0
možnosti
F

Faustino

15. 12. 2010 10:01
Re: Jerusalémský syndrom

"Existuje pro ně zvláštní klinika, kde se mesiáši navzájem obviňují ze samozvanectví. A což teprve obyčejní obyvatelé, kteří jsou této atmosféře vystaveni celý život! Zdánlivě jsou imunní, ale ve skutečnosti je mnoho z nich jenom dobře maskovanými blázny, kteří by na léčení měli být posláni do nějakého neextatického města jako je Přerov nebo Karviná."

(Václav Cílek)

0 0
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1061x
Otec dvou synů, obyčejný člověk, evangelický farář