Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Představte si...

Představte si 17.listopad 2013. Jste životem unavený a ostřílený senior, který ve svém rodném městě, Ustí nad Labem, rekapituluje svůj pohnutý život. Rekapituluje všechny ty roky, které věnoval boji proti něčemu, co považoval za nemorální a neakceptovatelné. Boji s něčím, co mu znemožňovalo žít a fungovat v místě, které se postupně měnilo z domova na vězení. Nejdříve Vás propustili z práce, pak přišly na řadu děti a jejich ztracené plány se studiem na vysoké škole. Následovala práce Vaší ženy a nakonec první výslech. Pak druhý, třetí a nakonec obvinění z až směšně znějícího trestného činu. To všechno v tak rychlém časovém sledu, že jste nestačili poznat, že jen ten správný čas na útěk. Odbručeli jste si pár let v kriminálu, ztratili ideály, rodinu…ztratili jste zkrátka několik let svého života. A potom, po všech těchto útrapách, světlo na konci tunelu. Disident za mikrofonem na Václavském náměstí. Davy lidí, kterým stejně jako Vám, došla trpělivost a již nedokázali mlčet. Konečně revoluce, i když jen sametová…

Následovalo několik let velkých ideálů a očekávání. Čekali jste potrestání viníků, odškodnění nebo jen uznání, které by Vám pomohlo vrátit Vašemu životu smysl a prestiž, o kterou Vás předchozí režim systematicky připravil. Jenže čekání je příliš dlouhé a nic konkrétního na obzoru. Druhý kanál veřejnoprávní televize vysílá jeden dokument za druhým a po jejich shlédnutí se cítíte skoro jako hrdina. Jenže první program Vás vrací zpátky do reality. Strana se stejným názvem, jako ta co Vás téměř zlikvidovala, figuruje v dalších a dalších volbách a vykřikuje své ze zákona nelegální názory v politických debatách. Uklidňuje Vás jen nekompromisní postoj všech politických stran napříč politickým spektrem, které hrdě odmítají jakoukoliv spolupráci. Ale kde jsou všichni ti bachaři, STBáci, agenti a udavači. Byl někdo potrestán? A jak je možné, že někdo Vám tak dobře známý, proti komu by jste okamžitě přinesli hromadu důkazů, vesele podniká, ordinuje, vyšetřuje nebo dokonce dál soudí? Ale budiž, jsme demokraté, kdo po tobě kamenem…

Uběhlo dlouhých dvacet let. Většina ideálů z Vás již stačila vyprchat. Ale Váš boj nebyl marný. Lidé mohou cestovat, podnikat, země vzkvétá a konečně je zpátky v Evropě, odkud ji komunisté násilně vyrvali. Rozhodnutí tehdy nemlčet a bojovat mělo svůj smysl. Přestáváte sledovat politiku, stárnete, jste vyrovnaní a smíření se svým osudem…

A pak se konečně dočkáte. V poštovní schránce na ústeckém sídlišti najdete pozvánku na předání medaile za hrdinný boj proti totalitnímu režimu. Zaleje Vás opojný pocit uznání. Nezapomněli… Blíží se slavné výročí, 17listopad. Rychle do gala. Nejlepší oblek, perfektně vyžehlená košile…dnes je Váš velký den. Slavnostní ceremoniál začíná a ocenění přichází předat sám hejtman Ústeckého kraje, pan Oldřich Bubeníček z Komunistické Strany Čech a Moravy. Představte si…vlastně si radši nic nepřestavujte…

Toto je bohužel realita dnešní doby. Paradox, který snad nemá ve světě obdobu. Stejný název, stejná rétorika, často i stejní lidé…  Jak by jste se asi cítili? Jak by Vám bylo po těle, kdyby se Ti, kteří Vás věznili, mučili a psychicky týrali, znovu vraceli ke kormidlu vlasti, pro kterou jste v životě tolik obětovali? Proč na jedné straně oslavujeme disidenty, ulicím dáváme jména politických vězňů, sledujeme dokumenty o zvěrstvech komunistického režimu, když následně umožníme jejich návrat do veřejného života. Ano, máme svobodné volby, ale prostor jim dáváme my všichni. Naši zákonodárci, soudci a samozřejmě i voliči, kteří rychle zapomněli… Nebo neměli na co zapomínat, protože nic neudělali. Tehdy ani nyní.   

Autor: David Matuška | čtvrtek 22.11.2012 22:19 | karma článku: 24,63 | přečteno: 1262x
  • Další články autora

David Matuška

Velký státník Miloš Zeman

Každý velký státník by se měl něčím významným zapsat do dějin. Miloš Zeman se během slavnostního předávání státních vyznamenání nepřímo přirovnal k T.G. Masarykovi, takže se za velkého státníka nepochybně považuje. Některým politikům se podaří získat slávu ještě za života, činy těch ostatních se dočkají uznání až po jejich skonu.

4.11.2013 v 12:53 | Karma: 18,54 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Politika

David Matuška

Ano / Ne - Nový koncept předvolebních televizních debat

Předvolební televizní debaty s představiteli starých i nových politických uskupení jasně ukázaly, že si televizní stanice s tímto formátem pořadu absolutně nevědí rady. Na některých kanálech politiky omezují odpočtem času, ČT zase nasadila šíleného Moravce, který určuje nejen otázky, ale i správné odpovědi. A výsledek? Obecné formulace, prázdné sliby a donekonečna omílané fráze bez obsahu.

25.10.2013 v 12:17 | Karma: 17,51 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika

David Matuška

Volby 2013 : Voliči rozhodnou, kdo půjde bručet

Tak trochu s úsměvem a očekáváním sleduju politické šachy na obou pólech politického spektra. V pozadí boje za lepší zítřky České republiky je často cítit mnohem silnější motivace, která možná s politikou tak dalece nesouvisí. V kontextu panických reakcí některých vysoce postavených státních úředníků na případné změny v obsazení klíčových resortů a odporu k vyšetřování podezřelých machinací, nabývám pocit, že se v následujících měsících máme na co těšit. Čeká nás konečně souboj na život a na smrt?

9.10.2013 v 10:59 | Karma: 15,71 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

David Matuška

Česko ničí líná střední vrstva – lidi, začněte makat !

Nedávná návštěva Ukrajiny mě definitivně přesvědčila o tom, že hlavním problémem české společnosti je sociálními jistotami zlenivělá takzvaná střední vrstva. Neustálé pokukování po životním standardu našich západních sousedů nás přivedlo na hříšnou myšlenku, že to možná půjde i bez práce a bohužel nás vyslyšeli naši političtí předáci, kteří podobně nesmyslné úvahy začlenili do probíhajících volebních kampaní.

4.10.2013 v 15:07 | Karma: 21,65 | Přečteno: 2144x | Diskuse| Politika

David Matuška

Paňmámo, ten Váš Nollen, ten se mě tůze natrápil :-)

V názvu článku jsem si dovolil použít hlášku z oblíbené pohádky Honza málem králem, protože přesně vystihuje moje aktuální pocity. Respektive pocity, kterými jsem si postupně procházel od chvíle, kdy jsem se rozhodl pro sólo výstup nádhernou cestou na 4.107 metrů vysoký Mönch v bernských Alpách ve Švýcarsku.

20.8.2013 v 10:53 | Karma: 8,38 | Přečteno: 362x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5100x
Dění kolem nás by nemělo zůstávat bez reakce a povšimnutí.