Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ON

ondra.novacisko.cz

11. 1. 2012 1:03
Nic bysme nevydělali

Je hloupé si myslet, že kdyby jsme tehdy zlato neprodali, že bysme teď něco vydělali. Leda, že by pan blogger připustil, že by teď byla ta správna doba na prodej zlata. Každá pozice, dokud je držena generuje pouze nezrealizovaný zisk. Ten ve skutečnosti žádným ziskem není. Dokud člověk drží cenný papír, může se sice bažit ziskem nebo ztrátou daného cenného papíru, ale skutečný zisk nebo ztrátu realizuje až prodejem.

Je vhodná doba, na prodej zlata? Pokud zní odpověď NE, pak výdělek z neprodaného zlata je také nulový.

3 0
možnosti
C

celim

10. 1. 2012 21:42
No byla blbost to zlato prodávat,

ale na druhou stranu zlato je komodita a v zhledem třeba k rozpočtu to bylo zanedbatelné množství. To by nás nevytrhlo. Jinak se dá říct, že výtěžek prožral erár a občané tohoto státu!

2 0
možnosti
W

wiki5.5

10. 1. 2012 21:36
oni

vas pustili i ke zlatu?8-o

1 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

10. 1. 2012 21:33
Pokud vím, tak USA už dovno opustili krytí dolaru zlatem

Dolar tehdy znamenal určitý ekvivalent zlata, byla tu volná směnitelnost. Bankovka byl cenný úpis na určité množství tohoto kovu. USA ale toto dávno opustili. Za socialismu mě měli bankovky kryty zlatem národní banky - tak to bylo na nich natištěné. Otázka je, kolik toho zlata té bankovce odpovídalo. Ve skutečnosti jsou bankovny něčím nezávislým. Ona může být i inflace zlata - např. objevení Nového světa znamenalo dříve najednou obrovské přísuny zlata, které tu dříve nebylo. Asi jako když by se dnes natisklo moc peněz - ve volném trhu by to znamenalo inflaci, při stanovených cenách by to znamenalo vykoupení zboží, jak za socialismu.

Právě to Řecko,má-li autor pravdu, si stojí se zlatem na tom docela dobře. Jak vyrovnat dluh - ať prodají své zlato a je vyřešená řecká krize.

Zlato nárobní banky se rozdělilo mezi Česko a Slovensko, nikam se nepodělo. Jen nám už nikdo nebulíkuje, že naše koruna je určitý ekvivalent zlata. Není, stejně jako nejsou měny kolem nás.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

10. 1. 2012 21:24
Které země kryjí svoji měnu zlatem????

Nevzpomínám si na žádnou

0 0
možnosti
VTAJK

Vaska Trubačev a jeho kamarádi

10. 1. 2012 21:33
Re: Které země kryjí svoji měnu zlatem????

Mám pocit že aspoň Švýcaři, ale jist si nejsem. Jinak obecně i hlavní světové ekonomiky (UK a USA) opustily klasický zlatý standard už ve dvacátých letech a nejspíš to byla předzvěst katastrofy. Zlato je pojistka proti kutilství národních ekonomů.

0 0
možnosti
JD

drtinajan

10. 1. 2012 21:24
neměl

by jste náhodou být v base ....

0 0
možnosti
T

twigy

10. 1. 2012 21:40
Re: neměl

neměl "byste" náhodou být na hodině češtiny ...

1 0
možnosti
JN

xRocky

10. 1. 2012 21:18
zlato

Podle dostupých informací prodala ČNB asi 56 tun zlata - jde jen o odhad, přesné číslo nebylo zveřejněno. To je v dnešních cenách zhruba 60 miliard korun. Pokud chcete spočítat ztrátu která byla způsobena tímto prodejem, musíte započítat i inflaci mezi datem prodeje a dnešním dnem - vyjde Vám že jde o poměrně zanedbatenou položku - i poměrně drobné chyby v odhadech vývoje ekonomiky znamenají podstatně vyšší ztráty, korupcí přicházíme o podstatně větší peníze. Navíc v tom ČR není osamocená,  v té době zlato prodala i spousta velkých bank po celém světě. Zlato je prima investice (osobní zkušenost, zisk za posledních 13 měsíců je 26% což mi pomáhá zabezpečit "důchod" pro moji ženu), ale z hlediska celého stáu je to opravdu marginální záležitost.

0 0
možnosti
ZK

SID09

10. 1. 2012 21:35
Re: zlato

Ovšem menší nepřesnost se do vaší úvahy vloudila. ČNB  prodávala za cenu, která byla oproti té dnešní skoro třetinová ;-D  Za utržený peníze byly nakoupeny dlouhý německé dluhopisy. Pokud vezmeme v potaz směnný kurz koruny k tehdejší Marce a dnešnímu EURU, tak taky můžete odečíst dalších cca 30 % nominálu - takže to byl busines jako hrom  ;-D Uklidnit nás může jen to, že podobný kousek provedlo víc centrálních bank z východu!!  ;-D

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

10. 1. 2012 21:10
Zlato je přežitek

Nekryté peníze jsou fakticky vázány k hodnotě všech statků, sami jsou statkem, jehož hodnotu lze vyjádřit v libovolném produktu. Vazba na jeden konkrétní statek jako například zlato postrádá racionální smysl. Kryté peníze ve skutečnosti žádné výhody nemají, protože jsou nebezpečně připoutány ke svému podkladu a v historii to bylo příčinou mnohých krizí.

0 0
možnosti
LM

Aaron71

10. 1. 2012 21:15
Re: Zlato je přežitek

Já si myslím, že krizi způsobují poukázky na budoucí dluh, čímž jsou dnešní peníze. Zlato by mohlo v případě větších turbulencí sloužit jako pojistka. A nebo si opravdu myslíte, že rezervy v Eurech jsou jistější?

0 0
možnosti
  • Počet článků 885
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1693x
Svět je nejlepší místo k životu. A já rád žiji.