Válka na Ukrajině - předválečná analýza - plk. Michail Chodarenok

Na rozdíl od dikátora Putina mělo mnoho jeho velitelů mnohem střízlivější pohled na chystanou válku. Zde perfektní analýza od plukovníka M. Chodarenka , bývalého náčelníka generálního štábu, která se (ne)překvapivě vyplnila.

Uvedenou analýzu publikoval plk. Chodarenok ještě před válkou, celý originální ruský článek je zde.

 

Hlavní body prognózy plukovníka:

 

Nikdo Na Ukrajině nebude vítat ruské jednotky

Nikdo s trochou znalostí vojensko-politické situace na Ukrajině nemůže tvrdit, že Ukrajinci budou vítat ruské jednotky. Navíc, míra nenávisti (která je účinným palivem pro válku) Ukrajinců vůči Rusku je značně podcěňována. S chlebem, solí a květinami se s ruskou armádou nikdo nesetká. Dokonce ani rusky mluvící obyvatelstvo východu Ukrajiny většinově nepodporuje připojení k Rusku.

 

Ruská armáda nemá šanci zničit Ukrajinu jedním úderem

Někteří velitelé včetně Putina očekávají, že ruská armáda zasadí rychlý zdrcující úder a zničí komunikační systémy, dělostřelectví, protivzdušnou obranu i tankové jednotky. Plukovník Chodarenok říká, že tohle můžou opravdu očekávat jenom politici. Poukazuje na množství dostupného vybavení Ruska jako i na velikost samotné Ukrajiny, jak do rozlohy území, tak počtu lidí.

 

Rusko nezíská leteckou převahu

Plukovník Chodarenok poukazuje na fakt, že Rusko nevyhrálo v Afgánistánů i přesto, že země neměla žádná letadla ani stíhačky a válka přesto trvala 10 let. Je naprosto naivní očekávat, že Ukrajina, která vlastní jak letouny, tak protivzdušnou obranu padne snadno a Rusko získá naprostou nadvládu ve vzduchu. Už behěm konfliktu v roce 2008 v Gruzii dostalo ruské letectvo šok z utrpěných ztrát od ukrajinských sil, které se do konfliktu zapojily.

 

Ukrajinské síly nejsou v žalostném stavu

Zejména po anexi Krymu v 2014 se Ukrajinská armáda hodně reformovala, prováděla cvičení pod vedením specialistů NATO a převzala hodně moderních standardů NATO o vedení války a struktury armády. Ukrajinská armáda sice není světovým lídrem, ale jako protivníka jej rozhodně nelze podceňovat. Navíc nelze vyloučit, že západní spojenci Ukrajině pošlou jak zbraně, tak vojáky.

 

Západ Ukrajině pomůže

Podle plukovníka je pravděpodobné, že západní státy nepošlou své vojáky na Ukrajinu přímo, ale nevylučuje masivní vojenskou pomoc. Dokonce nepochybuje o tom, že západní země a zejména USA zahájí nějakou verzi programu lend-lease, tedy poskytnutí/pronájem vojenské techniky a zbraní. Také není vyloučen příliv dobrovolníků z různých zemí.

 

Partizánská válka a odpor lidí

Existuje riziko, že do partizánských bojů se zapojí nejenom armádní personál, ale i širší veřejnost. Lze předpokládát, že různé formy partizánských útoků se rozvinou i přímo na území Ruska. Velká města poskytují značnou výhodu pro menší a hůř vybavenou armádu a představují pro obránce značnou výhodu. Na Ukrajině je velkých měst hodně a ruská armáda nebude mít dost prostředků je všechny dobýt.

 

Závěrem

Plukovník Chodarenok dodává, že válka rozhodně nebude "blitzkrieg" a není v zájmu Ruska. Doporučuje, aby ruští experti zapoměli na své nenávistné fantazie a předešli dalším ztrátám na reputaci.

 

Zdroje:

https://nvo.ng.ru/nvo/2022-02-03/3_1175_donbass.html
https://slate.com/news-and-politics/2022/02/ukraine-crisis-putin-military-opposition.html.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Peter Matisko | neděle 17.4.2022 19:25 | karma článku: 37,99 | přečteno: 3492x