Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OL

Když všechno fungije jak má, nevznikají pochybnosti. Když něco nefunguje a nejsem schopen najít závadu, je to velice sužující a mohou se vkrádat pochybnosti, zda to nezpůsobují kupř. trpaslíci. Může se stát, že po rozebrání a smontování se to samo opraví, aniž bych s jistotou věděl, co bylo špatně. Nebo si myslím, že vím, co tomu bylo, ale později se ukáže, že to byl omyl a jsem tam, kde jsem byl. Je to prostě nedostatek informací a zkušeností. Za intuici považuji správnou volbu za nejistoty vycházející ale ze zkušenosti s podobnými situacemi nebo podle vkusu, což může být také jakási forma zkušenosti.

0 0
možnosti
MM

Intuici si představuji jako částečně nevědomou schopnost třídit v mozku uložené informace tak, že na jejich základě vybírám správnou volbu, není to tedy náhoda. Intuice by se měla tedy rozvíjet s množstvím životních zkušeností. Je to ale tak vždy? Některé experimety v této oblasti ale podporují spíše domněnky o existenci nějakého kolektivního podvědomí. Napřiklad dvěma skupinám žen, jedné z romské komunity a druhé sestávající z žen více dotčených civilizací a individualismem současné společnosti byl předložen soubor fotografií hub, ze kterých měly vybrat jedovaté druhy. Ženy neměly žádné zkušenosti v mykologii. Hádejte, která skupina měla lepší výsledky? V tomto případě by asi bylo lepší hovořit o vrozeném instinktu, který nás varuje před nebezpečím.

0 0
možnosti
JC

Tak vzniká magie.

Tuhle přitlačím, tam poskočím, řeknu tajné heslo a výsledek se musí dostavit - vesmír se zachová podle mého přání.

My jsme kdysi dávno takto zapalovali zapalovače bez plynu. Chvíli jsme ho drželi v hrsti a soustředili se na velkou úlohu dělnické třídy, pak řekli heslo Husák a po škrtnutí i prázdný zapalovač ještě chvíli hořel.

0 0
možnosti
MM

Dneska bychom mohli myslet na Pána Boha, Aláha, či jinou autoritu a fungovalo by to stejně. Nezkoušel jste to v poslední době?

0 0
možnosti
Foto

Prostě bez fantazie to nejde :)R^

0 0
možnosti
JK

Sci-fi literatura je poučná, nikoli však všechna. Zdá se, že jste vědkyně a zcela mi konvenuje to, co jste napsala. Docela by mě zajímalo, jak byste se vyjádřila k tomu, co jsem prezentoval ve svém fejetonovém textu "Delfín s kopyty aneb Jak vznik život?" na tomto blogu. Zdravím.

0 0
možnosti
MM

Přečetla jsem si vaši vtipnou úvahu o vzniku života a tak jak píše pan Turner: evoluční vývoj živočichů je pro mě celkem pochopitelný na základě vědeckých důkazů zejména molekulární biologie, samotný vznik života z neživé hmoty je pro mě trochu záhadou, zdá se, že Oparinova teorie, kterou nám přednášeli na VŠ je již nevyhovující. Ale nad čím žasnu, co si vůbec nedokážu představit, a to již od dětství, je vznik a nekonečnost vesmíru.

Z toho vyplývá, že každý myslící člověk má svoje otázky a pokud nad některými nepřestává žasnout, nikdy se nebude nudit ;-).

Chtěla bych spoustu odpovědí na spoustu otázek. Zpětná vazba od čtenářů může být přávě tím, co chybělo k odpovědi na v blogu položenou otázku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 771x
Jsem člověk, žena. To je jediná charakteristika, se kterou bude pravděpodobně souhlasit každý i při letmém setkání. Jsem tvořivý a kreativní člověk, zajímá mě výtvarné umění a textilní tvorba, ani literatura včetně vlastních pokusů o umění mi není cizí. Zajímá mě psychologie - i alternativní metody, přemýšlím nad možnými cestami budoucího vývoje společnosti a civilizace, nad otázkami smyslu lidské existence, nad rolí různých kultur a náboženství. Mým povoláním je zkoumání chemických procesů v živých strukturách, shromažďování a předávání znalostí o této oblasti. Jsem tedy umělec, řemeslník, spisovatel, filosof, učitel, vědec? Každou z těchto dalších charakteristik je nutné ověřit delším pozorováním a stejně by asi různí pozorovatelé došli k různým závěrům. Záleží na úhlu pohledu. Chci se tu podělit o svůj úhel pohledu na otázky vědeckého pokroku v medicíně a přírodních vědách, otázky, které se bezprostředně dotýkají každého člověka na této planetě, otázky, které mají přímý vliv a dopad na tělesnou i duševní integritu každého jedince, otázky, kterými jsme zvyklí jen málo se zabývat.

Seznam rubrik