Šátky ve škole, nebo ze školy?

I když neznám všechny okolnosti, jsem v rozpacích z postupu pražské střední zdravotnické školy, která přiměla své dvě studentky k odchodu ze školy proto, že chtějí nosit šátek (podrobněji viz http://praha.idnes.cz/skola-zakazala-muslimkam-nosit-satek-dwi-/praha-zpravy.aspx?c=A131108_211426_praha-zpravy_klm, shlédnuto 8. 11. 2013).

Takový postup mě znejišťuje. Na jednu stranu se Evropa zaštiťuje náboženskou tolerancí, hlásí se hrdě k sekulárnímu státu a na druhou stranu velmi netolerantně rozhoduje o tom, co má kdo nosit, resp. do čeho se má oblékat.

Jak se asi na takové škole cítí křesťanské řádové sestry, které přece jsou oblečeny podobně? Navíc není daleko doba, kdy i zdravotní sestry nosily čepce, a dokonce se i velmi přísně sledovalo, aby tato symbolická věc byla v pořádku. Byla to otázka jakési sesterské stavovské cti… Tyto sesterské čepce byly však odvozeny z oblečení křesťanských řádových sester. Tedy původem, ale pak i v přeneseném smyslu měly nějaký náboženský význam.

Nezapomínejme na to, co se před několika desítkami let dělo Židům. Dnes si jejich způsob života, oblékání, kulturu a náboženství nedovolí zpochybňovat prakticky nikdo… Dovedeme si představit, co by se asi dělo, kdyby se jim v některé české státní instituci, nota bene ve státní škole, stalo něco podobného, co oněm muslimským dívkám?

Stejně tak respektuji i způsob oblékání muslimů, takže z mého pohledu není šátek ve škole žádná sporná otázka. Strávil jsem asi rok ve Vídni. Nedovedu si představit, že tam by to byl v nějaké škole komukoliv vadil. Spíš by odešlo vedení té školy než onen student nebo studentka.

Mám vlastně s naším vztahem k náboženství docela problém. Nevím, jestli my tolerantní a svobodu svědomí vyznávající Češi, ale i Evropa, umíme s náboženstvím zacházet.

Přitom si lze položit otázku ještě naléhavěji. Jestliže je ono nenáboženské náboženství sekulárního státu přece jen náboženstvím, jak vlastně toto náboženství skutečně vnímá svědomí druhého člověka. Přitom se individuálního svědomí často samo dovolává… Zdá se, že zde cosi není v pořádku.

Přeji pěkný večer!

Autor: Jaromír Matějek | pátek 8.11.2013 22:17 | karma článku: 11,41 | přečteno: 1005x
  • Další články autora

Jaromír Matějek

Lékařská etika a COVID

19.9.2020 v 14:26 | Karma: 47,27

Jaromír Matějek

Vyměněná embrya

7.1.2017 v 20:00 | Karma: 17,06

Jaromír Matějek

Jít nebo nejít

27.10.2016 v 10:05 | Karma: 17,47

Jaromír Matějek

Rektoři a prezident

27.10.2013 v 17:40 | Karma: 22,77