Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PGS

pgjed

13. 4. 2011 18:02
Pane Matějek, berete to za špatný konec

Řešit zda je administrativní procedura eutanazie jednoduchá, nebo složitá, je opravdu hloupé. Primární je přece etická otázka. A není pochyb, že legalizace eutanazie je dalším stupněm úpadku společnosti a rozkladu morálních hodnot. Společnost, která zabíjí hromadně své nenarozené, nyní začne zabíjet "legálně" staré a nemocné. Do toho přichází Hegerův nápad ponechat "příliš předčasně" narozené bez pomoci... Čím se vlastně tyto postoje liší od nacistické eugeniky a rasové očisty? Proč většina zavírá oči před tím, že je alternativa, ověřená, dlouhodobě praktikovaná, dokazující že  i velmi těžce nevyléčitelně nemocní umírají daleko klidnější a vyrovnanější, bez zbytečných bolestí a v souladu s blízkými i světem? A kdo vlastně přišel na to, že bolest nepatří kživotu? Není to náhodou tak, že i bolest je hodnotou?

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

13. 4. 2011 12:06
teolog...víc jste nemusel říkat

žiju aniž nějakého boha potřebuji.....tak chci mít možnost i bezbožně zemřít. Chci o tom rozhodnout já. Je to MŮJ život a nějakej flanďák o něm nemá právo rozhodovat za mě.Rv

0 0
možnosti
AA

Saša

13. 4. 2011 15:08
Hlavně je to pediatr.

Rodiče neočekávají od pediatrů nabídky na usmrcení svého dítěte, co myslíte.

0 0
možnosti
ŽA

atrapa

13. 4. 2011 12:06
svobodná vůle

Stanovisko k ukončení vlastního života je u nás nadále ovlivněno stanoviskem katolické církve, jiné kultury (Japonsko) to vidí zcela jinak a podle mne mnohem racionálněji. Zdá se mi, že je opravdu lepší ''''vstoje umřít, než na kolenou žít''''.

Doufám, že naši velemoudří zákonodárci umožní učinit ještě za života prohlášení o odmítnutí zbytečného prodlužování života. Je to málo, ale aspoň něco - vyrozumívám,  že v pámbíčkářských  USA lze mít i náramek ''''Neresuscitovat'''' - kdyby to šlo u nás, hned ho budu mít.

0 0
možnosti
V

VašekIV

13. 4. 2011 11:47
Ten, kdo nikdy nepoznal skutečnou bolest,

(trhání zubů bez umrtvení není bolest, to je jen procházka růžovým sadem) a to bolest, o které vím, že neskončí dřv, než smrtí, asi nikdy nepochopí NUTNOST zákona o eutanázii.

0 0
možnosti
AA

Saša

13. 4. 2011 15:10
No ale vy nic takového neprožíváte.

Vy zase jenom mluvíte o jiných. O tom, že někdo jiní pociťuje bolest, a tak by mělo být umožněno ho zabít, ať se na to nikdo nemusí koukat.

0 0
možnosti
L

lesicatko

13. 4. 2011 11:43
Demagogia

 / Eutanasie / "V civilizované zemi, která respektuje svobodu člověka tak nemá co dělat."

.

Ale má , len to by ste museli prejsť nad teologické hĺadisko,tam totiž  rešpektovanie slobody človeka znamená aj rešpektovanie chudoby, / chudobní tu budú s Vami stále / ale vylučuje rešpektovanie slobody zobrať si život, resp je to brané ako hriech.

Preto hľadate dôvody, prečo nie eutanazia a prečo to podľa Vás koliduje zo slobodou človeka. Len bioetika je sviňa, viď asistované reprodukcie a nedajbože možnosti kmeňových buniek. Tam to už nenapasujete nech by ste ako chceli...

0 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2030x
Dětský lékař, teolog, bioetik.
Akademický pracovník Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Věnuje se etickému poradenství v medicíně a v sociálních službách (http://jaromir-matejek.webnode.cz/).