Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
CJP

Ctihodnost Já První

3. 3. 2011 17:47
Qui bono -----!!

----Tedy komu ku prospěchu . Rodičce a novorozenci domácí prostředí jistě  vyhovuje . ALE -  zažil jsem na stovku komplikací , které doma nabylo lze zvládnout . Zastánci domácích porodů jsou buďto neinformovaní laici , nebo porodní báby s jasně finanční motivací . Porod v domácnosti jedině snad s porodníkem na telefonu a každopádně se sanitkou před domem.

0 0
možnosti
RP

Radka Pošta

3. 3. 2011 15:15
Už i moje babička

měla to štěstí, že nerodila doma, ale pod dozorem odborníků a přežily všechny její děti, potažmo i ona. Byla první našeho rodu, která nemusela pohřbívat své právě narozené dítě. Máme možnost za trošku diskomfortu a sebezapření (zařízení a personál nemocnice) dát dítěti šanci přežít první hodiny po porodu. Rodila jsem 3x a doma bych si to nelajzla, ostatním tuto volbu sice neberu, ale upřímně je nikdy nepochopím.

0 0
možnosti
PS

p266

3. 3. 2011 16:17
Re: Už i moje babička

Kašlete na racionalitu. Jde přece o pocit.

0 0
možnosti
ŠP

sara_p

3. 3. 2011 15:04
proč se ministerstvo nestará spíš

o tristní úroveň porodů v nemocnicích. Třebas ne zdravotní, ale především, co se týče přístupu k rodičce i její rodině, arogance lékařů, nezájmu sester ap. Ženy, které rodí doma, tak většinou činí kvůli předchozí nebo zprostředkované zkušenosti z nemocnice. Kdyby se v porodnicích jak lékaři, tak sestřičky chovali normálně, kdyby byly větší možnosti rodit v přirozenějším prostředí atd.ap., nebo kdyby porodní asistentky mohly pomáhat rodit v nemocnicích, počet žen, které rodí doma, by hodně poklesl.

0 0
možnosti
BP

Bílá paní

3. 3. 2011 15:30
Re: proč se ministerstvo nestará spíš

Stejně tak jako může být  u porodu otec, může tam být i osobní porodní asistentka, kamarádka, babička......

0 0
možnosti
G

Gehenna

3. 3. 2011 14:53
Hehe

Jestli to chápu správně, tak když se matka rozhodne jet do porodnice, kde jí dítětem náhodou fláknou o zem, bude JI za to popotahovat nějaká ta instituce pro společenskou ochranu dítěte, protože VĚDĚLA, že se to může stát. Protože ona preferovala svůj komfort (hození zodpovědnosti za své dítě na personál)...

Nebo něco vidím špatně?

0 0
možnosti
BP

Bílá paní

3. 3. 2011 15:21
Re: Hehe

 Ano, i  porodník

může někdy udělat chybu, pak ať si nese následky. Stejně tak jako matka,

která se rozhodne pro domácí porod, u kterého nastanou komplikace a

díky pozdně poskytnuté odborné péči bude mít dítě doživotní následky (kterým

by šlo zabránit, pokud by byla odborná péče poskytnuta včas).

0 0
možnosti
MQ

OrignalTrotl

3. 3. 2011 14:39
A nepleť se do věcí, kterým nerozumíš

Tuto větu by měl mít autor neustále na paměti. Bohužel, dle jeho článku soudě je tomu naopak. :-(

0 0
možnosti
PS

p266

3. 3. 2011 16:01
Re: A nepleť se do věcí, kterým nerozumíš

Argument by nebyl nebo spoléháte na to, že vaše pravda je každému jasná?

0 0
možnosti
BJ

Enin

3. 3. 2011 14:26
rýma je nemoc, ale porod je náročnější i když není nemoc

Porod není samozřejmě nemoc, ale každý člověk přece ví,že je to asi nejnáročnější okamžik pro tělo ženy a při něm se může stát mnohé.Dríve byla mnohem vyšší úmrtnost jak rodiček,tak novorozenců a to nikdo nemůže vyvrátit.Pokud chce někdo rodit doma, přijde mi to trochu jako

krok zpět. Proč nevyužít toho, že máme místa, kde se snaží o to,aby co nejvíce možných problémů bylo co nejrychleji vyřešeno? Ano, doktoři

nejsou bozi a mohou udělat chybu, mohou něco přehlédnout. Ale při porodu

doma se chyb může stát mnohem více a některé problémy laik nedokáže sám

vyřešit pokud si jich vůbec všimne.

0 0
možnosti
LC

Maniak

3. 3. 2011 12:35
Těhotenství není nemoc

Myslím, že bychom měli myslet na jednu zásadní věc: Těhotenství není nemoc. Tečka

Těhotná žena není nemocná, volí tedy preventivní návštěvy lékaře podle svého uvážení a na svoji zodpovědnost. Koneckonců, pokud se dítěti něco stane v porodnici, tak doktor řekne akorát, že postupoval "lege artis" a tím to pro něj hasne. Ale bez ohledu na to, zda matka rodila v porodnici nebo doma, se bude sama sebe ptát, zda udělala všechno proto, aby tomuto neštěstí zabránila. Jsem přesvědčen, že porody doma mají svůj základ v minulé špatné zkušenosti rodiček s naším zdravotnictvím.

0 0
možnosti
JK

pesimistka7

3. 3. 2011 12:50
Re: Těhotenství není nemoc

Není to nemoc, ale během porodu se může stát něco, na co je i sebezkušenější PA krátká, potom může jít o minuty. Všechny komplikace se "neohlásí" s předstihem. S poslední větou souhlasím, jsem pro zlepšování, ale pro domporody ne, viz můj příspěvek níže.

0 0
možnosti
IJ

India

3. 3. 2011 12:15
To je zajímavé!

Nedávno nikomu nevadilo, že by ženy byly odkázány při porodu na domácí porodní asistentky, protože by se zavřelo X porodnic! Každý hlásá jen to, co se mu hodí do krámu! Nedávno jsem četla, že mají být porody v nemocnici bez přítomnosti lékaře - bylo by jich tak potřeba menší počet. Jak se některá rodička rozhodne pro to, o čem si myslí, že je nejlepší pro ni i pro dítě (nejen pro doktory), tak by na ni hned všichni poslali sociálku a tahali by ji po soudech. Mám tři děti, které jsem porodila jako hodně mladá. Kdybych je měla s těmi zkušenostmi z porodnice o 10 let později, rodím doma. Je jedno, jestli si vás v porodnici nikdo celé hodiny nevšimne nebo vás při komplikaci musí odvézt do nemocnice a pak si vás sakra všímají. Nemyslíte, že každá žena má právo taky na svůj vlastní názor? Je snad její dítě majetkem státu? Připadá mi, že svobodnou volbu už nemáme skoro v ničem. A teď do mě... ;-O

0 0
možnosti
BP

Bílá paní

3. 3. 2011 12:33
Re: To je zajímavé!

už dnes vedou spoustu nekomplikovaných porodů pouze porodní asistentky. Jen se to koná v nemocnici a doktoři, popř.přístroje  jsou nablízku.

0 0
možnosti
K

Kozel_

3. 3. 2011 11:55
Přehnaná starost o život dítěte a matky?

Ve skutečnosti tu je leda přehnaná starost, aby lékařům někdo nebral "jejich" práci. Vyděračská akce části lékařů, která by skutečně ochromila fungování nemocnic, tak zde by byly ohroženy životy lidí naprosto reálně, o zdraví ani nemluvím. 

Nikdo nemluví o tom, aby rizikové porody nevedl lékař. Mluví se o porodech bezproblémových. Jistě, být v nemocnici marginálně zvýší bezpečí, riziko se posune z jedné setiny na jednu tisícinu. Ale i tady jde o peníze. Pokud např. se pacientům říká, že nemají chodit s banalitou k lékaři, že nemají moc chodit na pohotovost, ale počkat na praktického lékaře, až bude mít ordinaci, tak i zde je malé - ale u tisíce případu významné riziko. Dnes se k tomu lidí tlačí i finančně, aby zdravotnictví nenadužívali - např. poplatky.

Ale nemocnice není taky zárukou. Chlapce z Jirn dvakrát v Thomayerově nem. odmítli, přestože ho tam poslali z pohotovosti. Chlapec den nato zemřel doma. Obodbných případů je více, asi více než úmrtí, které způsobil domácí porod (a

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

3. 3. 2011 11:12
Zaujala mne

tato věta: "Stojí opravdu za to riskovat život byť i jediného dítěte?"

V ČR je ročně legálně usmrceno cca 30 tisíc dětí. Domácí porody jsou v tomto světle zcela marginální záležitostí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2030x
Dětský lékař, teolog, bioetik.
Akademický pracovník Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Věnuje se etickému poradenství v medicíně a v sociálních službách (http://jaromir-matejek.webnode.cz/).