Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Johny_S

3. 12. 2010 20:03
Dotaz

Proč by měl stát privátní výzkum podporovat? Pročpak si jej nepodporují samy podniky, když je pro ně tak výhodný? Proč si namísto toho z peněz na výzkum a vývoj ukusují větší podíl, než je běžné na západě, a tento podíl by chtěly ještě zvyšovat?

0 0
možnosti

OskarPokorny

27. 11. 2010 1:21
Výzkum

No jo tady zase někdo rozumí problému co? Takže za a) ta Vaše privátní věda naprosto ignoruje takzvaný základní výzkum(logicky jedná se o investici, která má pochybné výsledky a je to běh na dlouhou trať). Je to jako to omílané že neustále pracuje na zlepšování svíčky, ale nepracuje na vývoji žárovky. b) komerční výzkum má tendenci zamlčovat výsledky,(vědci jsou nuceni podepsat smlouvy, které jim zamezují to publikovat) které jsou v rozporu se zájmy investora. c) V akademii věd nepracuji, ale se s několika lidmi z ní se často setkávám a jeden z nich je NEJLEPŚÍ ve svém oboru v ČR a ostatní jsou vysoce nad průměrem i když je pravda, že pár lidí je tam opravdu  "jen tak", ale to jde řešit v rámci personálních opatření. d) je opravdu výhoda mít skupinu vědců nenapojených na korporační peníze , protože nikdy nevíte, kdy je stát bude potřebovat na vypracování odborných posudků.e) lžete nikdy nikdo z akademických kruhů nebránil výzkumu v privátní sféře (nedokáži si ani představit jak

0 0
možnosti

OskarPokorny

27. 11. 2010 1:35
Re: Výzkum

by toho dosáhli). f) různé oponentské posudky sice většinou dělají lidé z akademické sféry, ale podmínkou je, že musí být z různých pracoviště personálně nepropojených a protože si navzájem konkurují (tzn. soutěží o státní peníze) je nepotismus málo častý. g) jak si tu státní podporu průmyslu představujete? Zrušíte akademii a peníze univerzitám a dáte je soukromým firmám? Nevidím důvod, proč by stát měl financovat soukromému subjektu nějaký výzkum, - jedná se o deformaci trhu, výzkum má pomoci subjektu v konkurenčním boji a proto nechápu proč by měly státní peníze někoho zvýhodňovat na úkor jiného soukromého subjektu a daňových poplatníků. A to ještě nemluvím o tom jak budete kontrolovat v nějakém soukromém subjektu jestli peníze byli použity na výzkum nebo si za to manager nechal udělat zlatý kohoutky na záchodě.h) s tím objednáváním výzkumu - proč nemůže soukromý subjekt vypsat grant o který můžou soutěžit i univerzity a akademie? Kritizujete akademickou hlavu ale ta Vaše není lepší.

0 0
možnosti

certik_bertik

26. 11. 2010 23:20
otázka

je co s tím dělat. Ti lidé co jsou na AV by se jinde než tam neuživili

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
Pracuji v oboru prirodnich a technickych ved. Co si myslím o životě? Čtěte moje blogy :) S čím mám problémy? Nerad cestuji a velmi nerad ponocuji. A něco pozitivního? :) Rád se dělím o své názory. Takže jsem snad správně... A také rád spím!

Seznam rubrik