Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Jan Borovička

9. 12. 2010 11:01
Já jsem

vůbec nepochopil, o čem ten článek je :-(

0 0
možnosti

Johny_S

3. 12. 2010 19:59
Vážený pane,

takže byste základní výzkum zrušil, protože vám připadá výhodnější nakupovat hotové patenty? Nebo co se tímto článkem snažíte říct?

0 0
možnosti
S

sthsth

29. 11. 2010 22:36
vedci se vzdycky uzivi

Na kusy papiru psal  nesrozumitelne vzorce jakysi Albert Einstein, pracovnik patentoveho uradu, namisto aby se venoval jen peclive evidenci novych technickych vylepseni dynam. I kdyz byl svym podivnym konickem relativne dost rozptylovan, jako urednik pres patenty se celkem slusne uzivil.

Mohu autora clanku ubezpecit, ze vetsina pracovniku AV by se podobne dobre uzivila jako prekladatele, ucitele, IT odbornici, pracovnici diagnostickych, lekarskych ci farmaceutickych laboratori i mnohde jinde. Jen by je to mozna nudilo, takze by sli badat radeji nekam do Ameriky. Anebo do Ciny. Tato zeme, proslula kopirovanim cehokoliv a pragmatismem  ted kupodivu investuje do neuzitecneho zakladniho vyzkumu. Preplaci cerstve penzionovane profesory, aby vedli mlade cinske adepty vedy. Pozaduje jen hodne tech pocmaranych papiru s impact factorem. Asi to poklada, na rozdil autora, za prece jen nejak vyznamne.  No, bambusove haje, koaly, stoji to za uvahu. pry staci anglictina, cinsky se ucit netreba.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

12. 12. 2010 1:01
Re: vedci se vzdycky uzivi

tak asi polovina možná jo, ale co s tou druhou polovinou?

0 0
možnosti
PH

petrph

26. 11. 2010 10:20
Možná ukázat příklad na armádě

Která jak nás generálové a politici stále ubezpečovali, musela existovat aby nás ochránila před vnějším nepřítelem. A tak byla udržována,po téměř celé století, bohatě dotována ze státního rozpočtu, mladé kluci byli povinně odváděni na vojnu, ti starší opakovaně na vojenská cvičení, armáda si pro potřebu výcviku zabírala rozsáhlá území odkud třeba i vystěhovala místní obyvatele, atd atd .. A přitom v těch několika případech kdyby byla potřeba, vždy totálně zklamala a neudělala nic.A obávám se, zda zbabělost politiků kteří jí nepoužili nebyla právě v tom co společně s generály předem věděli- že i přes velké dotace a podporu je naše armáda natolik slabá aby odolala reálnému nepříteli. Takže jí nakonec defakto zrušili a dali přednost členství v NATO, které od nás požaduje pár speciálních jednotek.

Čili, není vyloučeno že by takto mohla skončit i česká Akademie věd...

0 0
možnosti
C

certik_bertik

26. 11. 2010 9:22
myslím

si hlavně že i na AV si musí uvědomit že nejsou peníze a i když je AV schopna přinést nějaké výsledky, které budou za pár desetiletí přínosné, tak naše republika třeba tolik času nemá

0 0
možnosti
JN

tom-2718281828459

25. 11. 2010 23:01
nesouhlasím

vypadá to že máte na mysli přesně nějaký ústav kde to tak chodí.

Já souhlasím s akademiky , že seříznutí peněz na polovinu českou vědu hodně poškodí. V čechách prakticky neexistuje soukromý výzkum a desetiletí ještě existovat nebude. Stejně tak se nesmí zapomínat na AV jako místo kde školí doktorandy, většina škol na to nemá dost odborníků ani finanční prostředky nutné k nějakému výzkumu. Navíc by to bylo velmi neefektivní dávat peníze na nějaký komplikovanější výzkum vysokým školám, nemají na to kapacity.

Navíc nezapomínejte, že vědci umí velmi slušně anglicky, nenabídneme-li jim slušné zázemí v ČR bez větších problémů utečou jinam a vracet se budou jen velmi pomalu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1141x
Pracuji v oboru prirodnich a technickych ved. Co si myslím o životě? Čtěte moje blogy :) S čím mám problémy? Nerad cestuji a velmi nerad ponocuji. A něco pozitivního? :) Rád se dělím o své názory. Takže jsem snad správně... A také rád spím!

Seznam rubrik