Máte názor na bratry Mašíny? Změníte ho?

Od 27. října na prknech pražského divadla DISK nečekejte divadlo, pouze holou rekonstrukci. Nic než fakta. Režisér Jiří Havelka spolu s novou generací DISKu, 4. ročníkem herectví katedry alternativního a loutkového divadla, přichází s absolventskou inscenací Já, hrdina. Autorský projekt je rekonstrukcí činů bratří Mašínů a poskytuje maximálně objektivní prostředí pro rozřešení jednoduché, ale vyhrocené otázky: VRAH nebo HRDINA?

Osud bratří Mašínů je aktuálním tématem i pro dvacetileté studenty DAMU. Připadáme si, že víme dost. Ale víme jen tolik, kolik informací máme zrovna k dispozici. Mašínové hájili svobodu. Možná jen svou vlastní. Díky odvaze a přesvědčení o vlastní pravdě se jim podařilo uprchnout přes přísně střežené hranice a o několik desítek let později získat několik vyznamenání. Při jejich akcích však zemřeli lidé.

Připadáte si objektivní? A na čí straně stojíte? Autorská inscenace čerpá z policejních záznamů, autentických rozhovorů a internetových diskuzí k tématu bratří Mašínů stejně jako tento blog.

"V tomto případě se srážejí dvě elementární legitimity. První je legitimita odporu proti útlaku, druhou legitimita lidského života, který je posvátný. Je otázkou našeho výběru hodnot, ke které z nich se připojíme.“

- Petr Zídek, historik

A ke které z legitimit se nakloníte vy?

Autor: Petr Cibulka | sobota 29.10.2011 12:36 | karma článku: 11,62 | přečteno: 1952x