Mašínové & DAMU: Názory nové divadelní generace II

V jednom z předchozích příspěvků jste se mohli dočíst, co si o bratrech Mašínech myslí někteří herci, kteří se na inscenaci podíleli. A dnes vám přinášíme další názory. Co si mysleli na začátku? A změnila jejich pohled inscenace Já, hrdina?

RICHARD VOKŮRKA: herec

Pokud má člověk k dispozici dostatečné množství informací, jen těžko může prohlásit, že Mašínové byli pouze sprostí vrazi.
Uznání jejich hrdinství je ovšem také kontroverzní. Problém spočívá v tom, že mnoho obyčejných lidí se přidalo na stranu jejich nepřátel - komunistů. Mašínové už neřešili fakt, že tito lidé měli pro své chování v mnoha případech přijatelné důvody. Způsobem a přímostí myšlení byli Mašínové vojáci, a takové "drobnosti" jim prostě unikaly.

 

 

MIKULÁŠ ČÍŽEK: herec

Před začátkem zkoušení bych se k tématu bratří Mašínů nebyl schopen jasně vyjádřit, protože jsem neznal dost dobře jejich příběh. Teď už můžu říct, že bratří Mašínové jsou pro mě bojovníci za svobodu, kteří nebyli lhostejní ke zlu, jaké komunistický režim páchal na zemi, a kteří se proti tomutu zlu nebáli nasadit vlastní životy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Cibulka | středa 30.11.2011 19:07 | karma článku: 14,51 | přečteno: 1427x