Další vyznamenání bratří Mašínů

V poslední době se udělením vyznamenání Zlatá lípa bratrům Mašínům proslavil hlavně ministr obrany Alexandr Vondra. Ale kdo jiný skupinu ještě ocenil? A co vy, ocenili byste je?
  • 1945: Za chrabrost. Udělil: Dr. Edvard Beneš. V tomto roce byli bratři vyznamenáni presidentem Dr. Edvardem Benešem za "osobní statečnost v době války". Byla jim udělena čs. medaile "Za chrabrost".
  • 2005: Masarykova cena. Udělili: Kanadští krajané. V roce 2005 dostali Masarykovu cenu, kterou čeští a slovenští emigranti udělují od roku 1985 na východě Kanady v Halifaxu. Masarykova cena je uváděna v originále jako: Award by a Czech and Slovak association in the Canadian city of Halifax.
  • 2008: Plaketa předsedy vlády. Udělil: Mirek Topolánek. Nově vytvořená Plaketa předsedy vlády České republiky byla udělena 28. února 2008 premiérem ČR Mirkem Topolánkem. Podle svých slov ji Topolánek udělil, aniž by svůj záměr s někým konzultoval. Vyznamenání od Mirka Topolánka vzbudilo novou vlnu diskuse o třetím odboji, některé veřejně známé osoby však s vyznamenáním nesouhlasily.
  • 2010: Pamětní list senátu ČR. Udělil: Senát ČR. 3. října 2010 proběhla v Bohemia Hall beseda s Josefem Mašínem. Josef Mašín vyprávěl o akcích v Československu (především o svém legendárním souboji s „ozbrojeným pokladníkem a milicionářem“ Rošickým) a popsal odchod skupiny do západního Berlína v roce 1953. Senátor Tomáš Grulich během diskuse předal Josefu Mašínovi ocenění předsedy Senátu Přemysla Sobotky "Pamětní list senátu", které platí i pro jeho bratra Ctirada.
  • 2011: Zlatá lípa in memoriam. Během pohřbu Ctirada Mašína v Clevelandu mu bylo uděleno vojenské vyznamenání "Zlatá lípa" in memoriam a zároveň uděleno stejné vyznamenání i přítomnému jeho bratrovi Josefovi. Vyznamenání udělil 25. srpna 2011 ministr obrany ČR Alexandr Vondra.

Zdroj: Wikipedie

A co si o vyznamenáních myslíte vy? Nevíte? Chtěli byste vědět víc? Můžete! TADY.

Autor: Petr Cibulka | sobota 10.12.2011 12:44 | karma článku: 9,47 | přečteno: 1309x