Co si myslíte o tom, co si myslí jiní?

K tématu odbojové skupiny bratří Mašínů má snad každý co říci. Víte ale, co na jejich adresu říká prezident Klaus, ministr obrany Alexand Vondra, senátor Jaromír Štětina nebo filozof Erazim Kohák? Souhlasíte s nimi nebo stojíte proti nim? Myslíte si, že mají dost informací, aby mohli být ve svých názorech objetktivní? A jak jste na tom vy?

"Náš názor na bratry Mašíny je známý. My tvrdíme, že to, co provedli při opouštění republiky, lze kvalifikovat jako trestný čin vraždy a že to k tomu hrdinství nesedí."

- Jiří Dolejš, místopředseda KSČM

"My reprezentujeme převážně osoby, které se dobrovolně postavily proti komunistickému režimu s cílem ho vyvrátit. Mašínové jednali stejně, s tím rozdílem, že použili zbraň dříve, než se dalo očekávat."

- Čestmír Čejka, místopředseda Konfederace politických vězňů

"Čin, který Mašíni spáchali, je za každého režimu vraždou, za každého režimu je teroristickým činem. Navíc se jednalo o civilní osoby. To je pravda, která by měla být sdělována."

- Pavel Kováčík, KSČM

"Čtyřicet let tu byla historie interpretována v duchu seriálu o majoru Zemanovi, což odmítám. Bratři Mašíni netasili jako první."

- Alexandr Vondra, ministr obrany ČR

"Není možné posuzovat tehdejší doby prizmatem míru. Existuje i druhé železné pravidlo války, a to jest, kdo zabije, se stává stejnou obětí války jako ten, kdo je zabit. Bratři Mašínové jsou obětí války už jenom proto, že zabili."

- Jaromír Štětina, senátor ČR

"Nelze souhlasit s metodami, které bratři Mašínové při svém útěku z tehdejšího Československa používali. Je nutno trvat na tom, že vražda zůstává vraždou. Vláda ve svém postoji k odbojové skupině Mašínů postupuje způsobem, který vyvolává nesouhlas velké části české veřejnosti.“

- Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

"Ponechme Mašíny, jací jsou. Ponechme Mašínům styl života, který si zvolili. Ale není sebemenší důvod, abychom je vyznamenávali. Neudělal to mimochodem ani můj předchůdce Václav Havel. Opakovaně jsem říkal, že to neudělám ani já. Ten fakt, že shodou okolností jsme v tomto zajedno, by také pro někoho mohl být jistá informace."

- prezident Václav Klaus

"Přiznám se, že bych byl zdrženlivější, tak jako byli doposud prezidenti při posuzování těch návrhů na vyznamenání. Nemyslím si, že je úplně v pořádku lidi, kteří se násilně prostřílí, odměňovat, protože mnoho lidí také emigrovalo a nemuseli při tom zraňovat nevinné."

- Přemysl Rabas (SZ).

"Topánek chce rozdělovat společnost, místo aby ji spojoval. Samozřejmě nikdo nezpochybňuje antikomunismus Mašínů a jejich touhu po svobodě, ale přece jenom je tady určitá kontroverznost v tom, že zaútočili na lidi, kteří se s režimem jenom vezli, kteří nebyli aktivní vykonavatelé."

- Jiří Paroubek

„Odpor proti nacismu zastavil převeliké zlo. Jakému zlu předešli bratři Mašínové vraždou? Chápu je, neodsuzuji je, ale za hrdiny hodné vyznamenání je považovat nemohu.“

- filosof Erazim Kohák

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Cibulka | středa 26.10.2011 18:37 | karma článku: 12,17 | přečteno: 1405x