Švédští rockeři si uctili památku československého hrdiny II. s.v.

Už se Vám někdy stalo, že jste při hledání informací na netu natrefili na něco, co jste vůbec nečekali a co Vás překvapilo do té míry, že jste se rozhodli se o tuto informaci podělit s ostatními? Mě se právě toto přihodilo před pár dny, poslouchaje písničku švédské heavy metalové kapely SABATON- „Far from the Fame“. Je to skladba o našem hrdinovi prvního a druhého odboje- generálovi, RNDr. Karlovi Janouškovi, který působil v československém letectvu v RAF a který se stal Generálním československým inspektorem letectva, tedy prvním mužem československého letectva. Za jeho zásluhy mu byla, jako jedinému Čechoslovákovi, anglickým králem Jiřím VI. udělena hodnost „Air Marshal“ a vysoký anglický řád „Knight Commander of the Honourable Order of the Bath“ .

Po skončení války se v srpnu 1945 českoslovenští letci vrátili do vlasti, kde je čekaly zasloužené oslavy, vděčnost a uznání. Žel, tyto pocity si však naši hrdinové dlouho neužili...Po únorovém komunistickém převratu v roce 1948 byl RNDr.Karel Janoušek propuštěn z armády a po pokusu o emigraci byl degradován na vojína a odsouzen na doživotí.  Až v roce 1960, po amnestii prezidenta republiky, byl z vězení propuštěn. Po dalších osmi letech, v roce 1968, byl definitivně zproštěn viny, ale bez nároku na navrácení akademického titulu, hodnosti a vyznamenání . To se mu dostalo až po roce 1989, kdy mu byla posmrtně udělena nejvyšší československá vojenská hodnost: armádní generál. Žel, toho se však již RNDr.Karel Janoušek nedožil. Zemřel v Praze v roce 1971.

Když člověk shlédne video a zaposlouchá se do textů skladby, běhá mu mráz po zádech a říká si, že právě toto je něco, co by měli pouštět ve volebních místnostech. Možná by se lidé, kteří jdou volit stranu otevřeně se hlásící ke komunistické ideologii, konečně vzpamatovali a uvědomili si, jakou ohavnost se chystají spáchat. Protože její volbou plivou do tváře všem velikánům, hrdinům našich dějin, kteří bojovali za naši svobodu a kteří se stali oběťmi komunistického teroru spolu s jejich rodinami a  příbuznými. Bez nich by v té volební místnosti u svobodných voleb nikdy nestáli. 

Dnes, kdy vzpomínky na lidi, kteří se významnou měrou zasloužili o naši svobodu, upadají stále do hlubšího zapomenutí, je opravdu obdivuhodné, že si na tyto lidi dokáže ještě někdo i po tolika letech vzpomenout.  O to více, že tato vzpomínka přichází od mladíků ze Švédska a je úplně jedno, jestli má autor a zpěvák Joakim Brodén matku Češku, nebo ne. Dnes, kdy většina kapel zpívá o lásce, alkoholu, o drogách, sexu a pod. je neuvěřitelné, že se někdo věnuje ve svých textech hrůzám války-od třicetileté, po první a druhou světovou, občanské válce v Somálsku, válce o Falklandy atd. 

Smekám před SABATON-em a vyjadřuji respekt, dík !

https://www.youtube.com/watch?v=lknbKCFNxnA

 P.S. Mimochodem, Česku a Československu se kapela věnuje i v dalších skladbách – „1648“ a „Aces In Exile“.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Rudolf Masarovic | úterý 22.10.2013 11:02 | karma článku: 18,90 | přečteno: 923x