Hon na nepřizpůsobivé čarodějnice ?

Jsem jen běžný a obyčejný člověk žijící v tomto státě, který se zajímá o dění kolem sebe - sleduje a poslouchá správy v televizi, v rádiu, případně na internetu, čte denní tisk. Ze subjektivního hlediska potom hodnotí to,co viděl, slyšel, nebo četl, snaží se posoudit  zlo a dobro, neboli to, co je a není správné. Ne vždy je to úloha jednoduchá a snadná. Mnohokrát jsou veřejnosti podsouvány informace v takovém světle,  v jakém si někdo přeje, v jakém to někomu vyhovuje a jen přímý účastník  události dokáže relativně objektivně situaci vyhodnotit. 

Proč se nad tím vůbec zamýšlím? Už třetí týden sleduji dění kolem nepokojů v Českých Budějovicích a mám z toho v hlavě opravdu zmatek.

Na jedné straně prý „nepřizpůsobivý“ cikáni (neboli Romové) a na straně druhé zbytek obyvatel města. Možná jsem něco přehlédl, nebo přeslechl, ale nevzpomínám si, že by jsem někde zaregistroval informace o tom, jakou konkrétní formou se zmiňovaná „nepřizpůsobivost“ této menšiny projevila na sídlišti v Českých Budějovicích a proti čemu vlastně protestují konkrétně někteří  obyvatelé tohoto města. Jediné zdůvodnění, za které se všichni schovávají, je „nepřizpůsobivý chování cikánů“.  Nikde jsem však neviděl žádné záběry, např. o zdevastovaném, zničeném majetku „přizpůsobených“ obyvatel města, autentický rozhovor s postihnutou „většinou“ potvrzující permanentní teror protistrany s konkrétními skutečnostmi o takovém konání.

To, co jsem však viděl (například ve včerejších reportážích), byli fotografie a televizní záběry skupin mladých lidí s láhvemi a plechovkami od piva v rukou, kteří útočili na policii . Spíše než organizovaný a mírumilovný protest to na mně působilo jako hospodská rvačka, nebo jako řádění „roadies“ na fotbalovém stadionu.  

Tím ale nechci říct, že protesty vůči nepřizpůsobivé menšině můžou být, v tomto městě , neopodstatněné. To opravdu z předložených informací nedokáži posoudit  Jen  jsem to „opodstatnění“ zatím nikde neměl možnost posoudit…Jedinou „podstatu“ , kterou jsem zaevidoval je, že spor byl vyvolán hádkou dětí na dětském hřišti, do kterého se zapojili rodiče…

Mám se teda i já obávat honu na Poláky a demonstrací  jen kvůli tomu, že se moje polské dítě popere na hřišti s dítětem českým (i když Polák nejsem) ?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Rudolf Masarovic | pondělí 15.7.2013 15:36 | karma článku: 7,14 | přečteno: 1164x