Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Fundamentální je, že rada UK se usnesla, že pan Putna je dostatečně kvalifikovaným člověkem, aby se stal profesorem. Vůbec přece nejde o jeho občanská vystoupení. Hovoříme o vědecké a odborné kvalifikaci.

Jestliže do toho jmenování vstupuje Hrad na základě vlastních pocitů, nebo domněnek, popíráme tím veškerý stav akademické úrovně a posuzujeme danou věc politicky, což odporuje akademické svobodě.

Chyba je evidentně ve znění Ústavy. Proč má president jmenovat akademiky a profesory, když k tomu má jen politický a ne akademický mandát? (Ergo rozhoduje na neprofesionální bázi svých pocitů.)

Buď Ústavou stanovit, že president bez keců jmenuje navržené kandidáty - a je to jen ozdobná formalita funkce, anebo mu tu pravomoc odebrat a ponechat na senátech univerzit jmenovat si do čela takové jedince, kteří nebudou alma mater dělat ostudu. A se všemi důsledky chyb.

To je to, oč tu běží: president nenese důsledky svých rozhodnutí. Jen má (možná) tu moc.

0 0
možnosti
MV

Chyba není ve znění Ústavy. V souvislosti se jmenováním Putny Zemanovi unikl fakt, že to co se mu zdálo v Ústavě nejednoznačné (a opravdu to není nic jiného než jeho dojem), zcela jednoznačně definuje Zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách. Zeman si neuvědomil, že jmenování soudce (to se šprajcnul pro změnu Klaus) není totéž, co jmenování profesora. Jinými slovy, spor kolem Putny se netýká Ústavy, ale zmíněného zákona a Ústavní spor z toho udělal svou neznalostí Zeman.

Jinak prezidentovo formální postavení vyplývá už z prostého faktu, že je za své jednání nezodpovědný. Tam kde není zodpovědnost, neboli povinnosti, nemůžou být logicky ani práva. Práva a povinnosti musí být vždy v rovnováze, pokud by to bylo jinak, nejsme v demokracii, ale v monarchii (Zeman je v ní ostatně už delší dobu). Naši politici si zvykli na to, že mají spoustu práv a téměř žádnou zodpovědnost. Normálnímu člověku není potřeba to vysvětlovat, politikovi zřejmě ano. Jinak právní jazyk funguje poněkud sofistikovaněji, než běžná konverzace. Důležité není jen to co je řečeno, ale i to co řečeno není. Funkce prezidenta je spíše čestná, naivní tvůrci Ústavy předpokládali, že to bude člověk určitého rozhledu, inteligence a důstojnosti. Pokud někdo kandiduje na prezidenta, měl by si uvědomit, že jde o pozici jakéhosi lepšího tiskového mluvčí. Pokud měl Zeman jiné představy, je otázka, proč se o tu funkci ucházel a nevrátil se zpět do politiky. Doslova se na post prezidenta "vecpal" a nyní si ji chce předělat k obrazu svému?

0 0
možnosti
Foto

Tento článek považuji za nejfundovanější, jaký jsem na dané téma četl.

Dávám karmu!R^

4 1
možnosti
MB

M54i36l45o54š 58B97é40m

21. 5. 2013 9:00

Kdybychom měli soukromé, tedy skutečně nezávislé a svobodné vysoké školství, tak by si profesory jmenoval rektor, ten je odvolatelný akademickým senátem a my ostatní bychom nemuseli nic řešit. To by byl ideál. V součastném stavu, kdy je vysoké školství řízeno státem, se obávám, že prezident má pravomoc, nikoliv povinnost, jmenovat na návrh, nikoliv z rozhodnutí, vědecké rady.

0 0
možnosti
JL

V článku je to uvedeno správně - prezident tu povinnost má. Problém je v tom, že se to dozví až od Ústavního soudu (pokud tedy nevyměkne a Putnu prezidentem nejmenuje). A zase budeme mít v zahraničí ostudu.

1 0
možnosti
HH

Váš blog je bohužel zcela zbytečný, protože udělování profesury se řídí zákonem a nikoli Ústavou.Tím také jakékoli řeči o "zvyšování moci" presidentem je chybné.

1 4
možnosti
Foto

Škoda, že špatně čtete. V blogu je totiž jednoznačně uvedeno, že v tomto případě (jmenování profesora) se postupuje podle zákona č. 111/1998 Sb. a autor pouze srovnává formulaci o "jmenování" v tomto zákoně se stejnou pasáží v Ústavě.

S jeho textem v podstatě souhlasím, jen nepovažuji za jasné to, že prezident MUSÍ jmenovat - v obou právních předpisech je uvedeno, že JMENUJE a já nemyslím, že by z toho jednoznačně vyplývala povinnost jmenovat.

4 0
možnosti
  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2647x
Skeptik.