Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
CD

ceItic

15. 8. 2011 16:06
Pamatuji na vás

s modlitbou, aby vás Pán dary Ducha sv. navštíviti ráčil

1 0
možnosti
PN

burden

15. 8. 2011 13:53
je to složitější

Autor nabízí prostě opačný extrém než ten Jirásek. Středověk trval staletí a občas se ve jménu kříže mordovalo až hrůza a občas byli křesťané opravdu takoví, jako líčí autor. Autor přiznává jedinou výjimku - tou je Španělská inkvizice. Takže zkusme šáhnout do doby, kdy ještě ta Španělská inkvizice byla hudbou vzdálené minulosti.

Ve třináctém století byla vyhlášena křížová výprava do Languedocu proti katarům. Velel jí biskup jehož jméno jsem zapoměl (Puy?). Když se jej zeptali, jak odlišit heretiky od dobrých katolíků odpověděl: "Pobijte je všechny, bůh si své ovečky pozná". A křižáci vylidnili celý jihozápad Francie tak, že se z toho v podstatě nevzpamatoval dodnes.

Když Karel Veliký porazil Sasy, museli se poražení rozdělit do dvou front - jedna na křest a jedna na popravu - náboženská tolerance v praxi.

O způsobech, jakými byla christianizovaná Skandinávie či Prusko raději pomlčet.

Co se dělo za husitů v Čechách není také žádný Palackého výmysl. Trvalo staletí než se vzpamatovali.

4 0
možnosti
VS

Astaroth

15. 8. 2011 21:35
Re: je to složitější

Jeden by rekl, ze vetsina zabijeni byla ve jmenu zisku slechty, ktera se pochopitelne krizem zastitovala (mnohdy i uprimne, jak bylo zmineno v clanku o spiritualite doby).

0 0
možnosti
PH

petrph

15. 8. 2011 10:47
tohle je poněkud demokratický výklad

A pokud se chce i církev bránit tím že "není uskupením svatých lidí"-poč tutéž svobodu nepřizná i těm ostatním? Když církvi nevadí pedofilní duchovní, proč jim vadí homosexuálové? Když jim nevadil farář obcující se svou kuchařkou, proč jim vadí rozvedení?

Když ve středověku pořádali sami  inkviziční tribunály s nepřáteli své ideologie, zdali se pak ztotožnují  s totalitními systémy fašismu a komunismu,které dělaly to samé??? Takoví fašisté byli skutečně pedanti v tom aby své odpůrce odsoudili ve formálně vedených soudech, kde jim dokázali jejich "bludy", a Milada Horáková měla u komunistického soudu úplně stejnou šanci prokázat svojí nevinu, jako Hus na koncilu v Kostnici..

3 0
možnosti
M

martinvlorenc

15. 8. 2011 15:17
Re: tohle je poněkud demokratický výklad

I na toto se dostane v další sérii článků. Dobře, že se o to hlásíte. R^

0 0
možnosti
VS

Astaroth

15. 8. 2011 9:40
Stredovek

Sice nejsem katolik, ale je nabiledni, ze stredovek byl krasna doba epochalni vzdelanisti a vzepjeti architektury. (stejne tak barokni obdobi novoveku) Staci se podivat na rozdil mezi dochovanymi mesty stredovekymi a mesty modernimi a kazdemu bude ihned jasne, kteri architekti by patrili na zminenou hranici R^

0 0
možnosti
PH

petrph

15. 8. 2011 10:53
Re: Stredovek

A ty jsi snad viděl nějaké skutečně čisté historické město? To co vidíš, je spojení starého a nového, přičemž něco z toho nového se ti nelíbí. Nic proti tomu,ale to staré a špatné by se ti nelíbilo taky. Chýše ze slámy a z bláta,ulice kterými teče močůvka,ghetta, úzké uličky, atd...

1 0
možnosti
VS

apoc9

15. 8. 2011 2:13
Proč asi

Jednak, protože ne každý to zná a umí to obhájit. A ti co to umí, tak pokud to není jejich hobby tak je nebaví neustále vysvětlovat to samé dokola a obvykle to k ničemu nevede. Stejně tak nemá význam vysvětlovat, že víra je i vědění, protože vychází ze životních zkušeností, které potvrzují tuto víru. Nejde tudíž o slepé stavění vzdušných zámků a věření za každou cenu.

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

15. 8. 2011 1:49
Snad by bylo lepší

se o tom bavit s historikem, nemám pravdu? Nevím, jestli jsou katolíci obeznámeni s dějinami církve tak, aby si s vámi mohli pokecat. Mohu vám říci, že je to studium na mnoho let. A dějiny církve s praktikováním křesťanství tak moc nesouvisí.

0 0
možnosti
JV

Josef II

15. 8. 2011 2:14
Re: Snad by bylo lepší

Je neuveritelne jak malo lidi zna duvody k smrti na hranici upalenim.  Vzdyt to byli sami ti kaciri, kteri o takovou smrt zadali. Byla to tzv. zkouska ohnem. Verili tomu, ze jim se ty plameny budou vyhybat nebo budou studene. Jan Hus nebyl jedinny kdoz byl upalen, takovych bylo desitky. Z procesu v Kostnici zname kazde slovo, ktere tam padlo a vime, ze Hus se priznaval i k vyrokum, ktere nebyly jeho.  Moc se nehajil, jako by o to stal, stat se mucednikem.   

Mne samotnemu staci, ze katolici vynalezli zpev a hudbu 600 let pred popularnimi zpevaky. Zavadeli vysoke vzdelani v Klementinu (jezuite) a zacali se jako prvni starat o nemocne a umirajici a zarizovali sirotcince(Frantiskanci).  Neco podobneho nasi evangelickou cirkev husitskou nikdy ani nenapadlo !

1 0
možnosti
KD

SecondWisdom

15. 8. 2011 1:33
S věřícími

Jsem s nimi nucena se bavit, ale většinou se to daří udržet pouze na profesionální úrovni. Nechápu co by kdo chtěl od věřícího vědět, když je to stejně jenom víra, tedy člověk pouze doufá, že to tak je. Asi jako děti, že jim ježíšek přinese dárky. Není zde nic, čím by - krom svých nenáboženských (tzn. reálných) vědomostí - mohl přispět. Občas na mě zkusí ten svůj pohádkový příběh, který vypráví jako stoprocentní pravdu, nicméně jak se již napsala, to se vylučuje s tím, že vlastně jenom věří, tudíž nic nevědí. Krom toho, by člověk musel vyslechnout všechny příběhy všech náboženství a pak by stejně usoudil, že nejednoduší je nefavorizovat žádné nesmysly, ušetřit si nadbytečné rituály a místo toho si užívat ten jeden život, který má.

4 0
možnosti
LA

Lex Aeterna

15. 8. 2011 1:17
Už jsem zjistil

že diskutovat o podobných tématech s ateistou nemá cenu. Ateista má totiž zásadně pravdu. Až přijdou do bídy, pak pochopěj.

0 0
možnosti