Vládní Hlava XXII: Oznámení korupce má být protizákonné

Před pár dny na mne na Facebooku vyskočil podivně znějící titulek "Oznámení korupce má být protizákonné". Po přečtení odkazované zprávy mi nezbývá než konstatovat, že pokud je její obsah pravdivý, znamená to, že česká vláda hodlá prosadit zákon, který si svoji absurdností nezadá se slavnou Hlavou XXII. A co hlavně, pokud by tento záměr byl následně dotažen do paragrafovaného znění, byl by to hřebíček do rakve protikorupčnímu étosu Nečasovy vlády (a konec mému působení v TOP09).

Představte si hypotetickou situaci, ministr svému podřízenému vydá pokyn ke korupčnímu jednání (ať již přímo nebo prostřednictvím svého knetiga). Podle budoucího zákona by úředník měl zákonnou povinnost nahlásit korupčnický pokyn té osobě, která jej vydala. Absurdita nekončí, tento úředník by navíc byl vázán povinností zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, které se dozvěděl při výkonu zaměstnání a v souvislosti s ním.

Pro srovnání uvádím přibližné znění vojnské řádu Hlava XXII ze stejnojmenné knihy Josepha Hellera: "Letecké povinnosti může být zbaven ten, kdo je uznán za psychicky narušeného a zároveň požádá o uvolnění. Ovšem to, že o uvolnění požádá, svědčí o jeho psychickém zdraví, což ve výsledku znamená, že veškeré snahy se vymanit jsou zbytečné."

Po velmi dlouhé době se v české veřejné sféře loni na podzim loňského roku objevil odvážný člověk Libor Michálek, který se ani za cenu osobního rizika na ministerstvu životního prostředí nebál ukázat na korupční jednání ve výši půl miliardy korun ve prospěch stranické pokladny ODS. Vnásledných dnech byl tento člověk častován dehonestujícími výroky ze strany premiéra Nečase ("charakterové vady Drobilovo lidí") či prezidentova vicekancléře Hájka ("Michálek je dobrotivý fízl"). A zatímco v jiné zemi na západ od nás by nejvyšší ústavní činitel nejspíše reagoval apelováním na brzké vyšetření celé kauzy, Václav Klaus si místo toho, jak je již jeho zvykem, raději pohrával se slovíčky:"To bych chtěl vědět, jestli si pan ministr Drobil nadrobil sám, nebo mu bylo nadrobeno, spíš mu ale bylo nadrobeno". Pro srovnání, ministr financí Kalousek ve stejných dnech na obranu pana Michálka prohlásil následující: "Každý příčetný ministr životního prostředí, který přijde po Pavlu Drobilovi, musí pana Michálka požádat, aby se opět stal ředitelem SFŽP, pan Michálek je podle mne jednoznačnou zárukou, že se na tom fondu nebude krást."

Uplynulo třičtvrtě roku a vláda se chystá prosadit zákon, který namísto toho, aby oznamovatele korupce (tzv. whistleblowers) chránil a motivoval, se je chystá zastrašit a demotivovat. Mimochodem, jak nedávno připomněl předseda Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček, v USA už od dob občanské války (tedy nějakých 150 let) existuje federální zákon False Claims Act, podle něhož oznamovateli náleží určitý procentický podíl ze zachráněných peněz. V USA tento zákon jen za posledních 25 let z veřejných peněz ušetřil zhruba 27 miliard dolarů.

Dokáži si představit, že - obzvlášt pro extrémně časově vytížené ministry - je prakticky nemožné přečíst dopodrona naprosto všechny materiály určené ke schvalování, obzvlášť pokud jde teprve o vládní záměr a nikoli schvalování zákona v parlamentu. Pevně tedy věřím, že k prohlasování došlo omylem. Někdo s tím však na vládu musel přijít, bylo by dobré věděl kdo. Každopádně pokud by se tento vládní záměr skutečně přetavil ve schválený zákon, přiznám se, že bych dále nemohl setrvávat v řadách strany, jejíž poslanci by pro něj většinově hlasovali. Toto myslím naprosto vážně. Pokládám to nicméně za hypotetickou záležitost, vzhledem k tomu, že některé z poslanců TOP09 znám osobně a považuji za vyloučené, že by pro něco takového zvedli ruku, popřeli by tak sami sebe.

P.S. JInak mimochodem, na světě stále zbývají jen tři země, které povolují naprosto anonymní akcie: Nauru, Marshallovy ostrovy a ... (chvíle napětí) ... Česká republika. Jak dlouho to ještě bude platit?

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Uhlíř | úterý 6.9.2011 7:32 | karma článku: 22,86 | přečteno: 2464x