Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

TOP 09 v Praze 10: Základem demokracie je občanská společnost

Od komunálních voleb a tedy i začátku působení TOP 09 na desítkové radnici uběhl rok a půl. Tento článek jsem pojal jako letmé ohlédnutí zpět.

V komunálních volbách na podzim 2012, do nichž jsme šli s programem, který by se dal shrnout do termínu „férová, hospodárná a transparentní radnice“, jsme skončili těsně druzí a získali 10 z celkových 36 křesel v zastupitelstvu. Vítězná ODS se následně dohodla na koalici s ČSSD a my jsme se posléze stali tvrdou a vytrvalou opozicí - v takové míře, kterou modří radní v naší městské části nejspíš hodnědlouho nezažili, pokud vůbec někdy.Opakovaně se například ohrazujeme proti skutečnosti, že ve vedení radnice stále figurují lidé přímo spjatí s nadmíru riskantní investicí skrze klientelisticky spřízněnou společnost Key Investments. Nikdo z místní ODS ani ČSSD dosud nepřevzal politickou zodpovědnost za to, že městská část pravděpodobně navždy přišla o bezmála 200 milionů Kč.Symbolem současné modro-oranžové koalice se stala kauza viladomy, týkající se prodeje 44 domů s šesti a méně byty. Podle záměru koalice pod vedením starosty mělo být nájemníkům odepřeno předkupní právo, měli mít pouze možnost dorovnat nejvyšší nabídku vzešlou z e-aukce. Navíc další byrokratické překážky činily odkup prakticky nerealizovatelným. Nájemníky, z nichž mnozí v den D na červnové zastupitelstvo dorazili i přes svůj pokročilý seniorský věk, přišel podpořit i senátor Jaromír Štětina.

Ten v rozpravě před hlasováním prohlásil: "Rád bych upozornil na to, že představitelé městské části a zastupitelstvo není akciová společnost, které má zájem na zisku, ale má chránit své občany. To, co pánové předvádíte, je arogance moci".Zastupitelé klubu ODS, ČSSD spolu s pseudoopoziční KSČM následně nemravný návrh jednohlasně prohlasovali, stalo se tak i přes slzy bezmoci v očích některých přítomných občanů. Zastupitelé TOP 09 navázali na již před tím deklarovanou podporu vůči o.s. Spravedlivé bydlení a jako jediní hlasovali proti. Zbývá dodat, že kauza má svůj částečný happy end, starosta Richter a jeho kolegové z rady svůj přístup z časově-rozpočtových důvodů po pár měsících naštěstí částečně přehodnotili, což však na skandálnosti průběhu zmíněného zastupitelstva neubírá.Domnívám se, že aktivní občané by měli být politiky vnímáni jako partneři, nikoli protivníci. Falešná formální autorita již lidem nestačí, vyhledávají autority přirozené. Osobou, která asi největším měrou spoluvytváří společenskou atmosféru v zemi je její nejvyšší ústavní činitel - prezident. Pro titulek článku jsem si vypůjčil výrok našeho prvního polistopadového prezidenta. Druhý se však nechal slyšet, že „Občanská společnost je polemikou se svobodnou společností a je povinností každého demokrata ze všech svých sil do konce svých věků proti ní bojovat.“ Asi netřeba dodávat, ke kterému z nich měl a má vítěz posledních komunálních voleb na naší radnici ideově a personálně blíž. Blížící se 7. březen 2013 (konec mandátu současného prezidenta) tak představuje jistou naději i pro Prahu 10.

(napsáno pro květnové číslo měsíčníku Noviny Prahy 10)

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Autor: Martin Uhlíř | úterý 15.5.2012 12:00 | karma článku: 11,31 | přečteno: 797x
  • Další články autora

Martin Uhlíř

Milan Richter a kompro na názorové oponenty

Představte si středověké městečko, ve kterém vládne rychtář a sbor konšelů. Část konšelů rychtáře dlouhodobě kritizuje za nedbalé nakládání s prostředky obce. V té samé době na jednoho z nich přinese richtářovi jeden z jeho poskoků smyšlené udání. Richtář má v ruce páku a začíná jednat... Změnilo se za těch 500 let něco? Zdá se, že pouze reálie.

29.9.2012 v 18:58 | Karma: 13,29 | Přečteno: 1092x | Politika

Martin Uhlíř

Zbabělost a alibismus v poslanecké sněmovně

Jednají čeští zákonodárci podle svého svědomí a vědomí neno jsou jen loutkami na nitkách stranických šéfů (potažmo vlivných kmotrů v pozadí)? Pan poslanec Boris Šťastný (ODS) se včera médiím bezelstně přiznal, že při hlasování poslanecké sněmovny o zvýšení DPH porušil poslanecký slib, který všichni čeští zákonodárci skládají na začátku svého mandátu. Domnívám se, že z obecného pohledu se jedná o jednu z příčin současného politického, potažmo společenského marasmu.

15.7.2012 v 10:50 | Karma: 31,20 | Přečteno: 2349x | Ostatní

Martin Uhlíř

Rezignace na členství v TOP 09 aneb modré nebe nade mnou..

Na začátku července rozhodl rezignovat na své členství ve straně TOP 09. Byl jsem vyzván redakcí novin Praha 10, abych svoji motivaci vysvětlil v prohlášení. K rozhodnutí rezignovat na členství ve straně jsem dospěl nedlouho poté, co jsem se dne 29. 6. 2012 zúčastnil jako host pořadu České televize Hyde Park. Do pořadu jsem byl pozván na základě skutečnosti, že jsem na sociální Facebook veřejně kritizoval výroky a jednání ministra financí Miroslava Kalouska v kauze své stranické kolegyně Vlasty Parkanové (oba TOP 09).

11.7.2012 v 17:04 | Karma: 28,68 | Přečteno: 2521x | Společnost

Martin Uhlíř

Omluva Jaroslavu Poláčkovi

Panu Jaroslavu Poláčkovi, volebnímu manažerovi TOP09, jsem se za své nepodložené výroky nejprve telefonicky a posléze i osobně omluvil.

1.7.2012 v 23:48 | Karma: 32,74 | Přečteno: 5849x | Diskuse| Osobní

Martin Uhlíř

Katarze v půlnoční Plzni

Málokdy si člověk zpětně vybavuje celé dny. Naši paměť tvoří výrazně kratší fragmenty. V případě události, kterou budu popisovat, šlo primárně o onen pověstný osudový zlomek vteřiny.

29.6.2012 v 7:36 | Karma: 16,10 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...