Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rezignace na členství v TOP 09 aneb modré nebe nade mnou..

Na začátku července rozhodl rezignovat na své členství ve straně TOP 09. Byl jsem vyzván redakcí novin Praha 10, abych svoji motivaci vysvětlil v prohlášení. K rozhodnutí rezignovat na členství ve straně jsem dospěl nedlouho poté, co jsem se dne 29. 6. 2012 zúčastnil jako host pořadu České televize Hyde Park. Do pořadu jsem byl pozván na základě skutečnosti, že jsem na sociální Facebook veřejně kritizoval výroky a jednání ministra financí Miroslava Kalouska v kauze své stranické kolegyně Vlasty Parkanové (oba TOP 09).

Týkalo se to dehonestace kolegů poslanců, kteří se chystají hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové trestnímu stíhání, telefonát vyšetřovateli Mazánkovi, apod. Považoval jsem za důležité, aby zaznělo veřejně, že ne všichni členové TOP 09 velmi nestandardní kroky svého 1. místopředsedy schvalují. Pokud vedení strany jednalo tak razantně ve věci zbavení imunity pana Davida Ratha (ČSSD) či pana Víta Bárty (VV), proč se pan Miroslav Kalousek tolik brání, aby se k nezávislému soudu dostal i případ sporného nákupu letadel CASA? Proč premiér Nečas a prezident Klaus odvolali v tak rekordním čase ministra spravedlnosti Pospíšila, který hodlal jmenovat vrchní státní zástupkyní paní Bradáčovou známou pod přezdívkou "Cattani v sukních"? Co je důvodem tak očividné nervozity v řadách nejvyšších ústavních činitelů? Já pevně věřím, že letošní rok je v lecčem přelomový - dějí se totiž věci mnoho let nevídané. Během těchto mnoha let platilo, že vrcholní politici jsou nedotknutelní. Bylo pravidlem, že jakmile šlo v nějaké kauze o škodu ve výši stovek milionů nebo v řádu miliard, případ vyzněl do ztracena, resp. byl zastaven již v samotném zárodku vyšetřování. Tyto okolnosti měly a mají přímý vliv na demoralizaci společnosti, občané se cítí právem znechucení. Za klíčové považuji, aby v případech, kdy straničtí šéfové nejsou schopni obhájit, že jednají v zájmu občanů své země, pocítili kritickou zpětnou vazbu zespodu - od řadových členů svých stran.

Jsem si samozřejmě vědom svých pochybení v televizním vystoupení. Co se týče například zmíněného pořadu Hyde Park, uvědomuji si, že na některé konkrétní dotazy týkajících se Prahy 10 jsem měl odpovědět jednoduše a jasně: "Mám neuvolněnou – tedy neplacenou – funkci řadového opozičního zastupitele. (Pozn. autora: Za vykonávání funkce zastupitele a členství ve výboru samozřejmě pobírám paušální odměnu cca 3500 Kč hrubého měsíčně. Tu větu míním tak, že kromě tohoto na radnici Prahy 10 nemám žádnou další výkonnou - tedy dále placenou - funkci). Není v kapacitě takového zastupitele, jež svou funkci vykonává vedle svého zaměstnání a na úkor času věnovaného rodině, mít v hlavě podrobnosti všech hlasování. Z toho důvodu jsme přirozeně s kolegy ze zastupitelského klubu měli rozdělená témata, kterým se pak každý věnujeme intenzivně, a já nejsem schopen bez přípravy na některá témata, která mají v gesci moji opoziční kolegové, odpovídat konkrétně bez přípravy." A nač se tedy zaměřuji já? Mým klíčovým tématem zůstává transparentnost radnice a komunikace s občany. Tomu se věnuji a naopak mohu o konkrétních detailech jednak informovat své opoziční kolegy, ale i rychle reagovat na otázky občanů. Pokud tedy máte jakýkoliv podnět či problém, u kterého nevíte na koho se obrátit, zkuste prosím kontaktovat mě, nejlépe mailem na uhlir.martin@centrum.cz. Když nebude v mých silách vám pomoci sám, postarám se o to, aby se váš podnět dostal k povolanějším. 

Přestávám sice být členem TOP 09, ale to nic nemění na faktu, že jsem v této straně potkal mnoho lidí, kterých si osobně vážím a které považuji za slušné. Držím palce nejen jim, ale i všem slušným lidem v ostatních stranách napříč politickým spektrem. Pokud jsem někoho svým jednáním zklamal, mrzí mě to. Na druhou stranu mi v posledních dnech přišlo od mnoha lidí tolik vyjádření podpory, že mě to až zaskočilo. Moc děkuji. Osobně jsem se rozhodl, že se již nikdy nechci stát členem žádné politické strany. Když se mě někdo ptá, co je důvodem mého rozhodnutí, odpovídám citátem německého filosofa Immanuela Kanta: "Dvě věci naplňují mysl vždy novým a rostoucím obdivem a úctou, čím častěji se jimi zabývá: hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně." Přeji krásné a klidné léto!

(psáno pro Noviny Praha 10, č. 7/2012, článek vyšel pod názvem "Uhlíř: Ukončil jsem členství v TOP 09, budu pracovat jako řadový zastupitel")

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Autor: Martin Uhlíř | středa 11.7.2012 17:04 | karma článku: 28,68 | přečteno: 2521x
  • Další články autora

Martin Uhlíř

TOP 09 v Praze 10: Základem demokracie je občanská společnost

Od komunálních voleb a tedy i začátku působení TOP 09 na desítkové radnici uběhl rok a půl. Tento článek jsem pojal jako letmé ohlédnutí zpět.

15.5.2012 v 12:00 | Karma: 11,31 | Přečteno: 797x | Diskuse| Ostatní

Martin Uhlíř

Proč jsem vstoupil do politiky a proč se angažuji proti neonacismu?

Od podzimu 2010, kdy jsem vstoupil do (komunální) politiky a začal se angažovat ve veřejném prostoru, potkávám se s mnoho novými lidmi. Nejčastěji se z jejich strany opakují právě tyto dvě otázky, což mě přimělo k nápadu se k tomu vyjádřit zde na svém blogu. A vzhledem k tomu, že se kolem stejného tématu točil i rozhovor pro březnové číslo časopisu Romano Vod'i, rozhodl jsem se ušetřit si práci a vložit naskenovanou stránku. Proč tam připojili ten obrázek Terminátora netuším :)

18.4.2012 v 18:39 | Karma: 12,83 | Přečteno: 1633x | Diskuse| Politika

Martin Uhlíř

Krupka - Brno: malý krok pro Roma, velký skok pro českou společnost

Titulkem, parafrázujícím slova amerického astronauta Neila Armstronga po dobytí Měsíce, se vracím k událostem z doby přesně před rokem. Podle mne stojí za to je připomenout, jelikož šlo o události v lecčems přelomové, minimálně co se týká soužití Romů a majoritní společnosti v ČR. Devátý duben v Krupce a první květen v Brně. Obě akce měly podobné "zadání" (občanský protest proti pochodu příznivců DSSS oblastmi obývaných Romy), navzájem je dělilo pouhé tři týdny - a přesto, každá z nich měla diametrálně odlišný průběh a následný dopad.

13.4.2012 v 21:53 | Karma: 14,36 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Společnost

Martin Uhlíř

Dopis na rozloučenou od tibetského Jana Palacha (č. 30)

Během posledního roku se pokusilo o sebevraždu upálením asi 30 Tibeťanů, nejméně 20 z nich zemřelo. Zatím poslední živou tibetskou pochodní byl sedmadvacetiletý Džampa Ješi, který se zapálil v indickém Dillí 26. března při příležitosti návštěvy čínského prezidenta. O dva dny později v nemocnici na následky popálenin zemřel. Přečtěte si dopis, který nechal na rozloučenou.

30.3.2012 v 17:47 | Karma: 16,97 | Přečteno: 2644x | Diskuse| Společnost

Martin Uhlíř

TOP 09 v Praze 10: Chceme referendum k Ďolíčku

Při velké investici by se vedení radnice mělo ptát občanů. Jelikož se nejedná o projekt sociálního bydlení nebo výstavby mateřských školek, které by si Praha 10 zasloužila, mělo by se vedení radnice ptát především občanů Prahy 10.

12.12.2011 v 19:44 | Karma: 11,20 | Přečteno: 1364x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!